Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Elmeorvoshoz küldenék a fegyverfelhamozót

2011.12.07. 13:42

Egy szelestei férfi rengeteg fegyvert és lőszert halmozott fel családi házában, és ezt ő maga jelentette be november utolsó napján a rendőrségnek. A 33 éves, büntetlen előéletű férfi házában nehezen találtak utat a házkutatást végző rendőrök, ugyanis az alkalmi munkákból élő, magányos ember kényszeresen szinte mindent gyűjtött, mondta el az esetről tartott sajtótájékoztatón Gulyás Ferenc, Sárvár rendőrkapitánya.

Gulyás hosszan sorolta, mi mindent találtak a házban és a közeli erdőben, a férfi által megmutatott helyen. A részben második világháborús, részben későbbi, szovjet gyártmányú fegyverek és gránátok között voltak hatástalanítottak és élesek is. Néhány a szakértők szerint akár romba is dönthette volna a férfi házát. A legveszélyesebb egy úgynevezett romboló gránát volt a megtalált 16 éles gránát és robbanószerkezet közül. Az erdőben 275 darab úgynevezett gyakorló kézigránát maradványait is megtalálták. Rábukkantak egy több szervezetnél, így a rendőrségnél és a honvédségnél is rendszeresített, P63 típusú maroklőfegyverre is, amelyet gázriasztóvá alakítottak át. Ennek eredetét is vizsgálják.

Gulyás szerint a férfi azt mondta a rendőröknek, hogy ő egy katonai szervezet ügynöke, aki parancsot teljesít, a parancs pedig úgy szól, hogy szolgáltassa be a rendőrségnek a birtokában lévő fegyvereket, katonai papírokat és egyéb katonai eszközöket. A kihallgatásán a férfi zavartan viselkedett, de együttműködött. Azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol találta a fegyvereket - erről későbbre ígért részletes vallomást -, de a megtalálás időpontjáról, a fegyverek elrejtésének a helyéről naplót vezetett, azt térképmellékletekkel látta el, a "katonai szállításokat" pedig a maga által készített bélyegzővel mint ezredes hitelesítette.

A rendőrség közlése szerint nincs olyan adat, amely arra mutatna, hogy a fegyverekkel más bűncselekményt is elkövettek volna, mint ahogyan annak sem bukkantak a nyomára - pedig megvizsgálták -, hogy a férfi kapcsolatban állna valamely katonai vagy más külföldi hírszerző szolgálattal.

A rendőrség a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát javasolja. Gulyás szerint a férfi érdekét is az szolgálja, hogy őrizetben maradjon.