Negyven család fűtés nélkül Miskolcon

2011.12.11. 17:50

Harmadik napja nincs fűtés és meleg víz Miskolcon a Katowice utca egyik épületének három lépcsőházában. A gázt szolgáltató Tigáz Zrt. egy tűz miatt elzárta a gázcsapot, így negyven család maradt szolgáltatás nélkül, miközben a hőmérséklet vasárnap sem emelkedett öt fok fölé. Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője vasárnap azt mondta, a tűzoltóság kérésére zárták el a szolgáltatást, és addig nem kapcsolhatják vissza a gázt, amíg nem győződnek meg a rendszer biztonságáról.

A már elvégzett nyomáspróba azt jelezte: valahol szökik a gáz, és miután a Tigáz szerelői eddig nem tudtak bejutni minden lakásba (a lakók nem voltak otthon), eddig nem tudták kizárni a hibás szakaszt. Nehezíti a helyzetet, hogy nincs közös képviselője a háznak, aki értesítené a lakókat, akik a decemberi hideg miatt érthetően máshol, rokonoknál, ismerősöknél töltik a hétvégét.

A cél az, hogy valamennyi lakásba bejussanak a Tigáz szerelői, akik a gázóra előtti részt ellenőrzik majd. A gázóra utáni szakasz vizsgálatát gázszerelővel kell elvégeztetniük a lakóknak, illetve a lakásszövetkezetnek, és ha minden rendben, akkor visszaállítják a szolgáltatást. A BorsodOnline értesülése szerint a három lépcsőházas épületben több kisgyermekes család is él, sokan olajradiátorral fűtenek, de még így sincs 16 foknál magasabb hőmérséklet az otthonokban. A katasztrófavédelem szakemberei végigjárták a lépcsőházakat, felajánlották, hogy akik fáznak, átmehetnek a szomszédos iskolába.