Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Mikulásruhában osztotta a mérget a titokzatos támadó

2011.12.13. 13:24

Napról napra nő Berlinben a rejtélyes mérgezéses esetek száma, keddi adatok szerint egy ismeretlen férfi már legalább tizenegy embert mérgezhetett meg karácsonyi vásárokon osztogatott röviditallal.

A berlini rendőrség keddi bejelentése szerint a legutóbbi áldozat egy 21 éves fiatalember, aki hétfő este kért segítséget egy belvárosi karácsonyi vásáron. Elmondása szerint elfogadott egy ajándék röviditalt egy mikulásruhába öltözött férfitól, megitta és rosszul lett. Ugyanakkor a rendőrség azt is közölte, hogy a fiatalember egy barátjával kora délutántól késő estig számos italt elfogyasztott, először a vásárban, majd egy kocsmában. Vérvizsgálattal állapítják majd meg, hogy mi okozhatta a rosszullétet. A titokzatos méregkeverővel összefüggésbe hozható esetek száma így 11-re emelkedett. Az első még az előző héten szerdán történt.

Az esetek többsége azonos forgatókönyv szerint zajlott le: egy 45 év körüli, sötétszőke férfi röviditallal töltött apró üvegeket osztogatott idegeneknek arra hivatkozva, hogy apa lett, és szeretné megosztani örömét. Áldozatai az italtól rosszul lettek, volt, aki kórházba került. Az esetek kisebbik részében a mérgezett italt egy mikulásruhás férfi adta át az áldozatoknak. A hatóságok abból indulnak ki, hogy egyetlen elkövetővel van dolguk. A

rról, hogy pontosan milyen folyadék volt a röviditalos üvegekben, a folyamatban lévő nyomozás miatt egyelőre nem adnak tájékoztatást. Elképzelhető, hogy az elkövető folyékony ecstasy-t - úgynevezett KO-cseppeket - kever az italba. Az anyagtól a szervezet mérgezéses tüneteket produkál, előfordulhat emlékezetkiesés is. Az anyagot használják nemi erőszakot elkövető bűnözők a kiszemelt áldozat elkábítására. A berlini rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, és ezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel. A karácsonyi vásárokon az eddiginél több egyenruhás biztonsági őrt állítottak szolgálatba, és a látogatók között civil ruhás őrök is elvegyültek. A hatóságok arra kérik a vásárok látogatóit, hogy ne fogadjanak el idegenektől italt.