Gyerekek ezreit zaklathatták Hollandiában katolikus egyházi intézményekben

2011.12.16. 18:16
Egy független bizottság által pénteken közzétett jelentés szerint több ezer kiskorúval szemben elkövetett szexuális visszaélést követhetett el a holland katolikus egyház.

A régóta várt vizsgálat, amely az 1945 és 2010 közötti időszakot vizsgálta, egyúttal rávilágított arra is, hogy az egyházi tisztségviselők kudarcot vallottak a visszaélések kezelésében és az áldozatok megsegítésében. A bizottság tízezer és húszezer közé teszi azoknak a kiskorúaknak a számát, akik a kérdéses időszakban hosszabb-rövidebb ideig valamilyen egyház által működtetett intézetben tartózkodtak, és különböző súlyosságú szexuális bántalmazást szenvedtek el.

A holland püspöki kar pénteki közleményében leszögezte: őszintén bocsánatot kérnek az áldozatoktól, sajnálják és szégyenteljesnek tartják a történteket. A tanulmány készítőinek mintegy 800 elkövetőt sikerült azonosítaniuk az áldozatoktól befutott panaszok alapján. Közülük 105 személy még életben van, de azt nem tudni, hogy még mindig az egyház munkatársai-e.

A több mint 34 ezer ember bevonásával készített felmérésből kiderül, tíz holland gyerekből egy megtapasztal valamilyen visszaélést, míg ennek kétszeres a valószínűsége akkor, ha bentlakásos intézményben tölti gyermekéveit (függetlenül attól, hogy ez katolikus intézmény, vagy sem).

A bizottságot tavaly állították fel Wim Deetman korábbi oktatási miniszter és volt hágai polgármester vezetése alatt, és azzal bízták meg, hogy 1945-ig visszanyúlva járjon utána a szexuális bántalmazásoknak. Deetman közölte, hogy a jelentésben szereplő szám csak becslés, a pontos számot nem lehet megállapítani. A katolikus egyház holland ága a múlt hónapban döntött arról, hogy egy kompenzációs rendszert indít, és kártalanítja az egyházi visszaélések áldozatait.

A holland központi statisztikai hivatal adatai szerint 2008-ban a 16 milliós holland lakosság 29 százaléka vallotta magát katolikusnak.