Felborult egy orosz olajfúró, többen meghaltak

2011.12.18. 07:55 Módosítva: 2011.12.18. 09:01

Viharban felborult és elsüllyedt egy olajfúró platform vasárnap az orosz Távol-Keleten, az Ohotszki-tengeren, 67 munkással a fedélzetén - közölte a rendkívüli esetek minisztériumának helyi vezetője

Tizennégy munkást kimentettek, de két embernek már csak a holttestét tudták kiemelni. A többi 51 munkás eltűnt a felborult platformról, nagy erőkkel - több hajó és helikopter bevetésével - folynak a kutatási és mentési kísérletek.

A Kolszkaja platform vontatás közben került viharba és borult fel 200 kilométerre Szahalin szigetétől. A mentést nehezíti, hogy mínusz 17 Celsius fok a levegő hőmérséklete, a tengervíz pedig 3 fokos. A hullámok 5-6 méteres magasságúak, a szél sebessége pedig eléri az 57 kilométert óránként.

A Kolszkaja olajfúró-platform
A Kolszkaja olajfúró-platform

Bár a baleset kevésbé súlyos, mint amely a BP olajtársaságnak a Mexikói-öbölt hónapokig szennyező fúrótornyával történt, csapást jelent a tengerparti olaj- és gázkitermelést célzó orosz erőfeszítésekre. Oroszországnak két ilyen nagy projektje van.

A Szahalin-1 koncesszió az ExxonMobilé, a Szahalin-2 pedig a Gazprom, a Royal Dutch Shell, továbbá a japán Mitsui és a Mitsubishi közös vállalkozása. A Rosznyeft (Rosneft) idén megállapodást kötött az Exonnal a Kara-tenger kontinentális talapzata alatt rejtő szénhidrogénkincs feltárásáról.