Lassul a vonatközlekedés Bécs felé

2011.12.20. 17:41

A Budapest-Hegyeshalom vasútvonal egyes szakaszain olyan súlyosan károsodott a sínpálya, hogy a helyenként elvileg 160 km/órás sebességre alkalmas pályát összesen mintegy 50 kilométernyi szakaszon csak 80 km/óra sebességgel használhatják a vonatok – tudta meg az iho.hu.

A lap szerint a budapesti metróból már ismert sínproblémák miatt elrendelt sebességkorlátozások azt eredményezik, hogy a railjeteket mintegy tizenöt, a belföldi gyors- és személyvonatokat körülbelül tíz perccel előbb kellene a budapesti végállomásokról indítani, vagyis ennyivel növekszik a menetidejük.

Mindezt elismerte a MÁV is, nem sokkal a cikk megjelenése után közleményt adtak ki, miszerint „a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon 2011. december 21-étől, szerdától az utasok 10-15 perccel hosszabb menetidőre számíthatnak, mert Kelenföld és Győrközött, több szakaszon 80 kilométer/órás sebességkorlátozásokat kell bevezetni”.

A vasút közleménye megerősíti, hogy két vágányon összesen „mintegy 50 kilométernyi szakaszt” érint a sebességcsökkentés. Amire azért van szükség, mert „a nemrégiben lefolytatott műszeres vizsgálatok olyan pályahibákat mutattak ki, amelyek következtében az eredeti pályasebesség biztonsági okok miatt nem tartható”.

A MÁV közölte: a sebességkorlátozással párhuzamosan, megkezdték a feltárt pályahibák azonnali elhárítását, a munkák várhatóan jövő március végéig tartanak. Az átmeneti sebességkorlátozás miatt a vasúttársaság ideiglenes menetrendet dolgoz ki a Budapest–Győr–Hegyeshalom, valamint a csatlakozó vonalakon közlekedő vonatokra.

Az iho.hu azt írja, a pályán két kritikus szakasz van: Budaörs–Herceghalom és Szárliget–Tatabánya között a személyszállító vonatokra nyolcvan, tehervonatokra ötven kilométeres óránkénti sebességet írnak elő. Néhány kitérőn is elrendelhetik emellett a vonatok lassítását.