Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Meghalt egy magyar férfi egy osztrák börtönben

2011.12.20. 17:32 Módosítva: 2011-12-20 19:36:55

Meghalt egy előzetes letartóztatásban lévő 42 éves magyar férfi az ausztriai Eisenstadtban (Kismarton) – közölte a Kurier osztrák lap online kiadása. A lap szerint a kábítószerfüggő férfit négy nappal a halála előtt vették őrizetbe betörés gyanújával. Az eset még múlt kedden történt.

Günter Wolf, az eisenstadti börtön vezetője az osztrák lapnak azt mondta: hárman voltak a cellában, a két cellatársa értesítette az őröket, hogy szólításukra a a férfi nem reagál. A börtön személyzete rövid próbálkozás után orvost hívott, de hiába. Öngyilkosságra gyanakodtak, de most úgy tűnik, hogy a saját hányásába fulladhatott bele a férfi, írja az osztrák lap.

A holttestet Bécsbe szállították, ott fogják felboncolni. Amíg a boncolási jegyzőkönyv nem készül el, a halál körülményeiről nem árultak el többet.

A bécsi magyar konzulátuson az MTI érdeklődésére közölték, hogy tudomásuk van az esetről. A hozzátartozók értesítése, illetve felkutatása folyamatban van, de a rendőrség egyelőre nem találta az elhunytnak élő hozzátartozóját. Kerekes Anna konzul elmondta, az elhunyt közeli ismerősei arról tájékoztatták őt, hogy a férfi intézetben nevelkedett, a hozzátartozók utáni kutatás ezért várhatóan nem vezet eredményre. A férfi ismerőseinek közlése szerint az elhunyt nem élt kábítószerrel.

Az osztrák hatóságok tájékoztatása szerint a haláleset a hajnali órákban történt, a konzulátust néhány órával később értesítették – közölte Kerekes Anna. A konzul elmondta, az eisenstadti börtöntől azt a tájékoztatást kapták, hogy néhány napon belül várható a végleges boncolási jegyzőkönyv. "Habár a konzulátus közvetlenül nem láthat el jogi képviseletet az osztrák hatóságok előtt, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az elhunyt érdekei megfelelő módon képviselve legyenek" - mondta a konzul.