A pápa szerint az ifjúság nevelése a jövő záloga

2012.01.01. 12:36
A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében - hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.

XVI. Benedek a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten a Vatikán által a világbéke napjának tekintett újév napján kijelentette: "Hangsúlyozni szeretném azt a tényt, hogy a mai világ horizontját elhomályosító árnyékok ellenére reménnyel tekinthetünk a jövőbe, ha vállaljuk a felelősséget, hogy a fiatalokat az igazság ismeretében, az alapvető értékek és erények tiszteletbe tartásában neveljük.

A pápa felszólította a világ vallási vezetőit és nevelőit, küzdjenek a "relativizmus kultúrája" ellen, és a béke és az igazság értékeire neveljék a fiatalokat. A fiataloknak "meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést. A fiatalok természetüknél fogva nyitottak ezekre a magatartásformákra, de a társadalmi valóság, amelyben felnőnek, arra késztetheti őket, hogy ellentétes módon gondolkodjanak és cselekedjenek, intoleráns és erőszakos módon" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő. A "béke építői" lehetnek viszont, ha megfelelő nevelésben részesülnek - tette hozzá.

A 84 éves pápa fáradtnak látszott a mise alatt, de erős volt a hangja, és mosolyogva beszélgetett a szertartás idején ajándékot hozó családokkal és gyermekekkel. Derülten nézett egy cumis kisbabát, akinek a szülei előtte térdeltek. Ahogyan az elmúlt hónapokban, a pápa most is kerekeken gördülő emelvényen tette meg a bazilika bejárata és a főoltár közötti távolságot. A Vatikán szerint erre a megerőltetés csökkentése érdekében van szükség, de semmilyen egészségügyi okot nem említettek.

Szokásos vasárnapi úrangyala imásága után a katolikus egyházfő üdvözölte a Szent Péter-bazilika előtt összegyúlt több tízezres tömeget, s külön is békés és sikerekben gazdag új esztendőt kívánt az olasz népnek és Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknek.