Anthrax gyilkolja a zimbabwei vízilovakat

2012.01.10. 15:36
Legkevesebb 88 víziló pusztult el lépfenében egy zimbabwei nemzeti parkban, de feltehetően e fertőzés okozta sok bivaly, elefánt és antilop halálát is.

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy az észak-zimbabwei Mana Pools Nemzeti Parkban elpusztult vízilovak mind lépfenében (anthrax) szenvedtek. Az elmúlt hetekben kimúlt 45 bivaly, 30 elefánt és két antilop halálát is a kórral hozzák összefüggésbe, de ezek esetében a laborvizsgálatok még nem készültek el.

A fertőző betegség továbbterjedésének megakadályozása céljából a hatóságok korlátozták az állatok mozgását a főleg dél-afrikai turisták körében népszerű nemzeti parkban; az elpusztult állatok tetemeit elégetik.

A lépfenejárvány a múlt hónapban tört ki a térségben, emiatt az egészségügyi hatóságok megelőző kezelésben részesítettek mintegy 40 embert.

Egy, a kolerával egyidejűleg kitört lépfenejárvány 2008 végén három emberéletet követelt az afrikai országban.

A baktérium okozta lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de embert is megfertőz, ha az beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival kerül érintkezésbe.