Öntudatlan betegek fölött fotózkodtak a mentősök

2012.01.16. 07:59
Magatehetetlen betegeket fényképeztek, és a fotókat humorosnak szánt kommentárokkal tették az internetre eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban. A Blikk szerint a képeket az OMSZ központi esetkocsijának legénysége rakta fel a Facebookra.

Na jó, néha kell egy kis buli!. Ezzel a kommenttel posztolák a Facebookon azt a fotót, amelyen egy mentős pózol egy öntudatlan beteg fölött. Hasonló képekből egész sorozat került fel a „Központi Eset” nevű felhasználó jóvoltából a közösségi oldalra. A képeken többek között hordágyon, lógó karral fekvő hajléktalan asszony, magatehetetlen idős ember és fiatal lány látható a mentőautó hátuljában.

A felvételeket a Blikk közölte. A képeket még tavaly augusztus 17-én tették fel a világhálóra, ahol vasárnapig láthatóak is voltak. A felvételek csak akkor tűntek el, amikor a lap megkérdezte a közzétevő csoportot, mire véljék a fotókat.

A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat. A képeken szereplő mentődolgozók azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak – mondta a Blikknek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, aki szerint elfogadhatatlan, hogy mentők hasonló képeket tegyenek fel a világhálóra. Még az egészségügyi törvény is tiltja, hogy a mentőszolgálat dolgozói ellátás közben képeket készítsenek, és azt közzétegyék.

Épp a múlt héten készült a mentősök számára a közösségi oldalak használatára vonatkozó szabályzat – mondta Györfi utalva arra, hogy az szintén tiltja a betegellátással összefüggő fényképek közzétételét. A szabályzatra azért volt szükség, mert több OMSZ-dolgozó tett már fel súlyos balesetekről készült képet a világhálóra.