Álmából keltette a hajótörés a Costa Concordia harmadtisztjét

2012.01.17. 19:39
Kováts Kinga és Diego Scarpato
Kováts Kinga és Diego Scarpato
Fotó: Viasat3

Éppen aludt a pénteki hajótörés idején a Costa Concordia harmadtisztje, Diego Scarpato, akit olasz híradások szerint már kihallgattak tanúként az ügyben. Amikor nem éppen egy hajón szolgál, Scarpato Szentendrén él magyar feleségével, Scarpato-Kováts Kingával, aki korábban az elsüllyedt turistahajót, a Costa Concordiát üzemeltető Costa Cruises anyavállalatánál, a floridai székhelyű Carnivalnál dolgozott.

Scarpato-Kováts Kinga az Indexnek elmondta:  a férjétől tudta meg, hogy mi történt a hajóval, még mielőtt a híradásokból tudomást szerezhetett volna a balesetről. A harmadtiszt azzal hívta fel, hogy minden rendben van vele, és ne aggódjon érte. Kováts éppen a reptér felé tartott, hogy elérje az esti római gépet, amivel férje után mehet. Azt mondta, egyáltalán nem aggódott Scarpatóért, mivel korábban ő is dolgozott hajókon. Ezért tudja, hogy az ilyen esetekben életbe lépő vészforgatókönyveket havonta többször is elpróbálják, hogy katasztrófa esetén mindenki tudja pontosan, mi a feladata.

Aludt, de azonnal ugrania kellett

Diego Scarpato a baleset alatt éppen nem volt szolgálatban. Éppen aludt, amikor a hajó zátonyra futott, de azonnal ugrania kellett – derült ki a beszélgetésből. Az egyik mentőcsónakot is neki kellett irányítania. A túlélők egy részét – így Scrapatót is – egy templomban szállásolták el. Később hazavitték szülei, de ahogy felesége elmondta, vissza kellett mennie, hogy tanúként kihallgassák az ügyben. Az asszony egyébként biztos abban, hogy férje mindent az előírásoknak megfelelően csinált. A nyomozás jelenlegi szakaszában a hajó fekete dobozai és a tanúvallomások alapján egyrészt azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a katasztrófát, másrészt azt, hogy a hajó minden alkalmazottja feladatának megfelelően járt-e el. A kapitány akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A Costa Concordia elsüllyedését az okozhatta, hogy a kapitány túl közel irányította a hajót a parthoz, ahol a tenger nem volt elég mély, így az óceánjáró egy sziklazátonyra futott, ami lyukat ütött a hajó alján. A halálos áldozatok száma eddig tizenegy főre tehető, de több embert még mindig nem találtak meg.

esk2
Fotó: Viasat3

Nyilvános esküvő

A pár a Viasat 3 csatorna Négy esküvő című műsorában, egy dunai hajón házasodott össze a Rákóczi (akkor még Lágymányosi) hídnál, ahova egy veterán autóval érkeztek. A férfi a szertartás alatt tengerészegyenruhát viselt. A műsorban az egyik rivális ara a szertartással kapcsolatban arra panaszkodott, hogy ez volt az első olyan esküvő, ahol nem sírta el magát.  A retrobuliba átforduló lagzit  ivóverseny zárta, amit a vőlegény olasz barátai nyertek. A fiataloknak végül nem sikerült megnyerniük az álomnászutat. Aki ennyivel nem érné be, az itt olvashatja el, és itt nézheti meg, mi történt az esküvőn és a lagzin.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport