Tizenegy év a férfinak, aki volt élettársára akart lőni

2012.01.19. 12:50
„Ha velem nem tudtál élni, akkor mással sem fogsz" - mondta az elítélt, és volt élettársára célzott az utcán. A pisztoly nem működött.

Jogerősen tizenegy év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a hódmezővásárhelyi férfit, aki a nyílt utcán próbálta meg lelőni korábbi élettársát, majd fojtogatni kezdte. A nő életét a járókelők mentették meg.

Az érettségizett, gyermek- és ifjúsági felügyelői szakképzettségű, letartóztatása előtt munkanélküli, semmilyen jövedelemmel nem rendelkező, korábban öt alkalommal büntetett Varga Jenő másfél évig élt élettársi kapcsolatban a későbbi sértettel. Kettőjük viszonya megromlott, a jelenleg 43 éves férfi nem tudott belenyugodni ebbe.

2009. november 16-án reggel a vádlott Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téren gépkocsijába csalta az asszonyt, arra szerette volna rávenni, hogy béküljenek ki. A vádlott autójával kihajtott a 47-es úton a városból, miközben a sértett folyamatosan arra kérte, ne vigye tovább, álljon meg, menjenek vissza a városba.

A férfi folyamatosan arra akarta rábírni a nőt, hogy állítsák helyre élettársi kapcsolatukat. Székkutasra érve a sértett - a szabadulás reményében - erre ígéretet is tett. Ekkor a vádlott visszavitte Hódmezővásárhelyre.

Néhány hónappal később, 2010. március 16-án a vádlott az asszony lakása előtt várta meg volt élettársát. Amikor a sértett hazaért, és meglátta a vádlottat, hátrálni kezdett, ekkor a férfi elővette néhány évvel korábban engedély nélkül vásárolt pisztolyát, a fegyvert a nőre irányította, és meghúzta a ravaszt. Az asszony az autója mögé guggolva megpróbált elbújni, de a vádlott ismét meghúzta a ravaszt, miután azt kiáltotta: "ha velem nem tudtál élni, akkor mással sem fogsz".

Lövés azonban nem dördült, a pisztoly nem működött. A vádlott a sértett után futott, a földre teperte, a mellkasára térdelt, és fojtogatni kezdte. A nő segítségért kiáltozott, majd eszméletét veszítette. A sértett életét a járókelők mentették meg, lerángatták róla a vádlottat. Az elmenekülő férfit a közelben elfogták a rendőrök.

A táblabíróság emberölés bűntettének kísérletében, lőfegyverrel visszaélés és személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és jogerősen tizenegy év nyolc hónap fegyházbüntetéssel sújtotta.