Sztrájkolnak az olasz taxisok és kamionosok

2012.01.23. 15:52
Szinte egész Olaszországra kiterjedt a múlt héten még csak Szicíliát megbénító kamionos demonstráció, blokád alá vettek több fontos útvonalat és autópálya csomópontot szerte Olaszországban a kormány megszorító intézkedései ellen tüntető kamionosok. Rajtuk kívül a taxisok is demonstrálnak hétfőn este tízig a tervezett liberalizációs intézkedések ellen.

Az ötnaposra tervezett akciósorozattal az üzemanyagok drágulása, az autósztráda díjak emelése, illetve az adóváltozások ellen tiltakoznak a fuvarozók. A Monti-kormány állami bevételek növelését célzó intézkedéseinek részeként emelték az üzemanyagok adóját, a dízel ára így rekordmagasságba, 1,72 euróra szökött literenként.

A taxisok azt sérelmezik, hogy a kormány a piaci liberalizáció jegyében módosítani kívánja a működési engedélyek rendszerét, ami azt jelenti, hogy többen lesznek, és nagyobb lesz a verseny a piacon.

Ugyancsak a liberalizációs intézkedések ellen terveznek a következő napokban demonstrációt a patikusok, az ügyvédek és a benzinkutasok is.