Magyarok fosztották ki Bissau Guinea eurókészletét

2012.01.31. 17:06
Lincshangulat alakult ki a Bissau Guineában tartózkodó nagyobb magyar bamakós csapatban, amikor hétfőn kiderült, hogy a helyi kormány az egy nappal korábbi ünnepélyes ígéretét megváltoztatva mégsem veszi meg a magyarok autóit. A kormányzat tagjaival lökdösődésig fajult vita végül megtette a hatását, és végül az ígértnél ugyan kevesebbet, de tizenhét autót megvásárolt az állam. Hétfő estére állítólag kimerültek Bissau Guinea eurótartalékai.

Nagy állami ünnepség keretében fogadta Bissau Guinea kormánya a magyar bamakós versenyzőket vasárnap.

Szabó Gál András, a verseny főszervezője az Indexnek elmondta, hogy az eddigi legtöbb csapat lemorzsolódásával járó versenyen az 150 elrajtolt járműből végül 95 érkezett meg a főváros, Bissau főterére. A befutót az állami televíziótársaság egyenesben közvetítette.

A vasárnapi ünnepségen a kormány többek között sörrel vendégelte meg a résztvevőket. A csapathoz az ország miniszterelnök-helyettese is ellátogatott, és bejelentette, hogy az állam megvásárolja az autópark egy részét. A magas rangú politikus a legjobb állapotban lévő harminc terepjáróra jelentette be igényét. Az ünnepélyes szándéknyilatkozat után ki is választották az autókat, és tulajdonosaiknak megtiltották, hogy a privát nepperekkel kössenek üzletet a kiszemelt kocsikra.

1-29-2 blogra
Fotó: Bamakó blog

A Budapest-Bamako versenyeken bevett gyakorlat, hogy a több ezer kilométeres út végén Afrikában gazdát cserél az autók többsége, a résztvevők közül rendszerint csak kevesen vállalkoznak arra, hogy hazáig még egyszer megtegyék a távot. A 2012-es, Bissauban végződött versenyen is sokan eleve azzal kalkuláltak, hogy – a lehető legjobb áron – megszabadulnak majd a kocsiktól.

Ezért érte rendkívül kellemetlen meglepetésként a magyarokat, amikor hétfőn a helyi kormányzat képviselője már azt mondta, mégsem tudják megvenni a terepjárókat. Az egyik résztvevő blogbejegyzése szerint ekkor kitört a botrány, hiszen „mindenki ott állt, a nepperek elmentek, az érdeklődők szintén, hisz el lettek utasítva”.

Forrásaink szerint hétfőn lökdösődésekkel tarkított heves viták zajlottak a magyarok és az elő-előszállingózó kormányzati képviselők között, amely végül a kormány álláspont újabb változásához vezetett. Úgy tudjuk, hogy kedden a kormány végül 17 autót megvásárolt, ami lényegesen kevesebb, mint az eredetileg bejelentett kontingens. Ekkor ugyanis újabb probléma adódott: elfogyott az állami eurótartalék. A nehézségek ellenére a tárgyalások további autók adásvételéről is folynak.