Botond, Mózes
EUR 388,36 Ft
USD 372,91 Ft
12 °C
29 °C

Négy évet kapott a korrupt munkaügyi felügyelő

2012.01.31. 11:17

Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a kecskeméti férfit, aki munkaügyi felügyelőként két alkalommal is kenőpénzt kért az általa ellenőrzött építkezéseken.

A jelenleg 46 esztendős Varga Ferenc 2005-től dolgozott munkaügyi felügyelőként. 2007. július 28-án a hőségriadóban elrendelt munkaügyi ellenőrzés kapcsán Kisteleken járt egy építkezésen. Ott az ügy másodrendű vádlottjának azt állította, hogy bejelentés érkezett "feketemunka" miatt, ezért ellenőrzést végez.

Miután a felügyelő megállapította, hogy a két dolgozó foglalkoztatása szabálytalan, felajánlotta, hogy 20 ezer forint ellenében a jegyzőkönyveket úgy tölti ki, hogy az "mindenkinek jó legyen". A férfi, miután a pénzt átvette, a valóságtól eltérő jegyzőkönyvet készített, amelyben az állt, hogy a két feketemunkást egy – több hónapja felszámolás alatt álló – cég foglalkoztatja alkalmi munkavállalói könyvvel, a dolgozók a dokumentumot azonban nem tartották maguknál.

Az ellenőrzés után Varga Ferenc többször kereste telefonon a másodrendű vádlottat pénzt követelve, de ő nem akart többet fizetni. A felügyelő egyszer a férfi lakására is elment, és ott ismét szabálytalanul készült jegyzőkönyv. A cégre végül 400 ezer forint bírságot szabtak ki.

A felügyelő 2008 áprilisában egy lakiteleki építkezést ellenőrzött, ahol egy egyéni vállalkozó mellett két alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott dolgozót talált. A könyvekből azonban hiányoztak az aznapi bejegyzések.

Varga Ferenc közölte a vállalkozóval – az ügy harmadrendű vádlottjával –, hogy a szabálytalanság 600-800 ezer forint bírsággal is járhat, 100 ezer forintért azonban "a probléma megoldható". Miután a férfi fizetett, a könyvekbe utólag beírták a hiányzó adatokat, a felügyelő pedig megállapítás nélkül lezárta az ellenőrzést.

Az egyéni vállalkozónak utólag gyanússá vált a munkaügyi vizsgálat, arra gondolt, hogy álellenőr járt az építkezésen, ezért a rendőrséghez fordult. Miután Varga Ferenc tudomást szerzett a nyomozásról, felkereste a férfit azzal, hogy ha elmondja az igazat a rendőrségen, mindketten bajba kerülhetnek. A vállalkozó ennek ellenére a nyomozóhatóság előtt elismerte, hogy átadott 100 ezer forintot a felügyelőnek.

Varga Ferencet – aki  a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta – az ítélőtábla kétrendbeli, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés és hatrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért négy év börtönbüntetéssel sújtotta.

A másod- és a harmadrendű vádlottat vesztegetés bűntettéért közérdekű munkára, illetve pénzbüntetésre ítélte a táblabíróság.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek