Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Legalább hetvennégy drukkert megöltek

2012.02.01. 20:35 Módosítva: 2012.02.02. 08:03
Az egyiptomi parlament szerda este úgy döntött, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tart, miután a Port Szaid-i al-Maszri—al-Ahli-mérkőzés végén tömegverekedés tört ki, amelyben legalább 74 ember meghalt, több százan megsebesültek.

A késő esti hivatalos adatok szerint 74 ember életét vesztette szerda este az egyiptomi Port Szaid egyik stadionjában. Több százan megsebesültek. Éjszaka az egyiptomi hadsereg vette át az ellenőrzést a városban - jelentette az egyiptomi állami tévé, amely szerint a katonai egységeket a további erőszakcselekmények megakadályozására vezényelték az észak-egyiptomi kikötővárosba.

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall telefonon keresztül nyilatkozva azt hangoztatta az egyik egyiptomi sportcsatornán, hogy kiderítik, kik állnak a 74 halálos áldozatot és csaknem kétszáz sebesültet követelő erőszakcselekmények mögött. Közlése szerint az áldozatok kártérítésre számíthatnak az ügyek kivizsgálása után.
Tantávi kitért arra, hogy következetesen megvalósítják a hatalom civileknek való átadásának programját, s meggyőződése, hogy kudarcot vallanak az ország destabilizálására irányuló próbálkozások.

Minderre azután volt szükség, hogy az említett mérkőzés után a pályára rohantak sokan a szurkolók közül, és többek között késekkel mentek egymásnak. A hazai szurkolók először a vendégjátékosokat kezdték üldözni, ez fajult tömegverekedésig.

Több biztonsági őr is meghalt a tömegverekedésben, és a stadion egy részét felgyújtották.

A mérkőzésen a Port Szaid-i al-Maszri nevű csapat fogadta a kairói al-Ahli csapatát. A vendéglátók 3-1-re győztek. A kairói vendégcsapat a legnépszerűbb és legeredményesebb egyiptomi klub, 2005 óta az összes bajnokságot megnyerték. A csapat ultrái részt vettek a Tahrír téri tüntetéseken a Mubarak elleni tüntetéseken, és ősszel, a katonai rezsim elleni tüntetéseken is. Az egyiptomi választásokat néhány hete megnyerő Muszlim Testvériség viszont éppen szerdán adott ki közleményt, amelyben a katonai vezetés elleni tüntetések befejezésére szólítja fel a lakosságot.

Egyiptomi kommentárok szerint az egyébként is erőszakos szurkolókat most semmi sem fogja vissza, mert Hoszni Mubarak egy évvel ezelőtti bukása óta a rendőrség látványosan erőtlenné vált, és visszavonult az utcákról. Helyettük katonák lőnek a tömegbe tüntetésekkor, de ők inkább politikai rendezvényeken vannak csak jelen. Ugyanakkor egyes felvételeken látszik, hogy voltak rohamrendőrök a stadionban, de sokáig csak nézték az eseményeket.

Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban. Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall katonai helikoptereket küldött Port Szaídba, hogy a sebesültek szállításában segédkezzenek. Egyes nem hivatalos források szerint a tömegverekedésben csaknem ezren sebesültek meg, s ellátásukra a katonai kórházakat is mozgósították.

A Muzulmán Testvériség a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében "előre kitervelt" akciónak minősítette a verekedés kiprovokálását, amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.

A tömegverekedés kitörése után nem sokkal, az áldozatokkal való együttérzés jegyében lefújták a kairói stadionban az al-Iszmailíja és a Zamalek csapatok között zajló labdarúgó mérkőzést. Az egyiptomi állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a stadion egy részében tűz ütött ki. A stadion hangosbemondója szerint a Zamalek néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta a létesítmény egy részét.

Az egyiptomi parlament szerda este úgy döntött, hogy másnap a futballerőszakról rendkívüli ülést tart.

  • Vennék
  • Hírek