Mínusz 15, tomboló szél, havazás

2012.02.06. 16:50

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében újabb települések általános iskoláiban rendeltek el különböző időtartamú tanítási szünetet erre a hétre – közölte a megyei védelmi bizottság. A rendkívüli időjárás miatt Tiszafüreden, Nagyivánban, Tiszaderzsen már hétfőn sem kellett iskolába menni, Csataszögön, Hunyadfalván és Nagykörűben keddtől szünetel a tanítás, míg Mezőtúron, a Katolikus Általános Iskolában hétfőre és keddre rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. (MTI)

  • Átmenetileg, pár hétre leáll a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni komp keddtől. A komp hétfőn nehezen ugyan, de még fel tudta törni a jeget maga előtt, de az üzembiztos közlekedés a hidegben már nem tartható fenn. A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben még napokig mínusz 20 Celsius fok körüli hőmérséklet várható, amiben fokozódik a jegesedés, ezért a cég vezetése úgy döntött, hogy átmenetileg, előreláthatólag 3-4 hétig szüneteltetik a kompjáratot. (MTI)

  • Megnyitották a személyautók előtt a 82-es főútat Zircnél, az útzárat korábban a havas útviszonyok és az elakadt kamionok miatt rendelték el. (MTI)

  • A hideg idő és a havazás miatt tanítási szünetet rendeltek el az újfehértói oktatási-nevelési intézményekben. A gyerekek egyelőre hétfőtől szerdáig maradhatnak otthon, kedden pedig várhatóan döntés születik arról is, hogy meghosszabbítják-e a kényszerű szünetet a hét végéig. A rendkívüli tanítási szünet több mint kétezer gyermeket érint Újfehértón: bezártak a bölcsődék, az önkormányzati, valamint az egyházi fenntartású óvodák és általános iskolák. Az intézkedés elrendelését a gázzal való spórolással, a hideg téli időjárással, illetve a várható nagyobb havazással indokolta az önkormányzati vezető. (MTI)

  • A Honvédkórház 26 férőhelyes melegedőt alakított ki a rászorulóknak a II-es számú telephelyén, a VI. kerületi Podmaniczky utcában. Egy használaton kívüli épület első emeletén rendeztek be melegedőt, hétfő estére 26 embernek elegendő hideg vacsorával várják az embereket. A rászorulók reggelire és vacsorára hideg élelmet, ebédre egy tál meleg ételt kapnak, ezen felül fejenként naponta két liter teát főznek. Mindenkinek jut matrac, pokróc és párna, tehát az éjszakát is ott tölthetik. (MTI)

  • Rendkívüli szünetet rendelt el keddre és szerdára Baranya valamennyi nevelési-oktatási intézményében a megyei kormányhivatal. (MTI)

  • Takarékossági okokból Ricsén és Olaszliszkán is szünetel a tanítás.  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt héten a forrói, a taktakenézi, a girincsi és a kesznyéteni iskolában rendeltek el tanítási szünetet. (MTI)

  • A Balatont a part mentén összefüggő, a tóközépen szakadozott felszínű, változó vastagságú jég borítja, amelynek átlagos vastagsága 10-12 centiméter. A Velencei-tó vízszintje 136 centiméter, jégvastagsága növekedett, hétfő reggel 13 centimétert mértek. (MTI)

    Fotó: Turcsi Gábor
  • A keleti és a nyugati határszél kivételével az ország túlnyomó részén jelenleg is -10 fokot mutatnak a hőmérők, a szeles területeken azonban testünk ezt akár -15, -20 foknak is érezheti. (időkép)

  • A kamionok mentése és a havas út miatt lezárták a 82-es főutat Zircnél. A mentés ideje alatt a Nagyesztergár–Dudar–Csesznek–Bakonyszentkirály útvonalon lehet haladni, ezt azonban csak autók használhatják. (MTI)

  • A szervezők közlése szerint elmarad az idei Téltemetés Szegeden. A fesztivált nem a rendkívüli hidegre, hanem anyagi okokra hivatkozva törölték.

  • Kihűlés miatt vesztette életét egy 58 éves férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőzombor egyik családi házában a hét végén. Az áldozat ittas volt. (MTI)

  • Tunéziában napok óta hideg az idő, és havazik az ország északnyugati, valamint belső régióiban, a hó településeket zárt el a külvilágtól. A helyi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint mínusz 4 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztráltak a hét végén Kef és a középnyugati Kaszrín régiók térségében, ahol a hideghullám a hét közepéig tartja magát. Tunézia déli részén, a Gábesz közeli hegyvidéki Matmata településen havazott. Ilyen utoljára a múlt század hetvenes éveiben fordult elő.
    Az ország északnyugati részén fekvő Dzsenduba, valamint Kaszrín kormányzóságban, ahol több napja havazik, városokat zárt el a hó, és nincs áramellátás. A behavazott utakon nincs forgalom.
    Civil szervezetek szolidaritási karavánokat indítottak az elmúlt napokban, hogy segítséget vigyenek a hótól legjobban elzárt településekre. (MTI)

  • Több kamion is elakadt a 82-es főúton a hó miatt, a teherautók a cseszneki szerpentinen nem tudnak felhajtani, segítségükre elindultak a tűzoltók. (MTI)

  • Hófúvás miatt öt út továbbra is járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem lehet közlekedni  Tiszalúc és Hernádnémeti, Gesztely és Újharangod, Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között. (MTI)

  • Egy, a Facebookon terjedő hangfelvétel szerint a hó alaposan meglepte a szegedi közlekedési cégeket. A buszokat nem készítették fel a hidegre, a váltók befagytak, folyamatos volt az elakadás és a havat is sokszor rossz helyre tolták. (szeged.hu)

  • A Tisza és mellékfolyói szinte teljes szakaszukon befagytak, a Dunán azonban továbbra is csak zajlik a jég. Leálltak a révek és kompok a Szentendrei szigeten. (MTI)

  • Szünetelteti termelését a hollóházi porcelángyár, a cég így spórol a magas gázszámlán. A gyártás hétfőn állt le, és várhatóan egy hét múlva kezdődik újra, a dolgozókat szabadságra küldték. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Elöntött az ár egy bolgár falut

    Árvíz pusztította el a dél-bulgáriai Biszert, miután átszakadt egy kisebb víztározó gátja a heves esőzés és a hónyomás hatására. Legalább három ember meghalt.

  • Hatvanketten fagytak meg január 27. óta, és folyamatosan nő a szén-monoxid-mérgezések száma is Lengyelországban; a belügyminisztérium hétfői jelentése szerint egy nap alatt 9-en haltak meg kihűlés következtében, szén-monoxid-mérgezésben pedig egy ember vesztette életét.
    Lengyelország északkeleti részében éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. A meteorológusok azzal biztatnak, hogy az erős fagyok fokozatosan enyhülnek, és február végén napközben már fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet. (MTI)

  • Csehország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordhideget. A Sumava-hegységben lévő Kvidla településen mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. (MTI)

  • Kritikussá vált Olaszországban a gázellátás, mert csúcson van a fogyasztás és Oroszországból továbbra is kevesebb gáz érkezik, mondta Corrado Passera ipari miniszter. Az olasz ENI kőolaj- és földgázipari csoport vezérigazgatója ugyanakkor közölte, megnövelték a más forrásokból származó importot. (MTI)

  • A Káldor Miklós kollégium diáksága ezen a télen nyolcadik alkalommal oszt meleg ételt a rászorulóknak a fővárosi Széll Kálmán téren szerdán négykor, közölte az egyik szervező.

  • A Nyugat-Dunántúlon kezd feltámadni a szél, az elmúlt órában már egy-egy erős lökés is előfordult. A Kendig-csúcson 56 km/h-s lökést mértek. (időkép)

  • Két és félmillió forint gyűlt össze eddig a 1353-as adományvonalon, melyet egy hete nyitott meg az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy minél több, a hideg miatt hozzá forduló rászorulón tudjon segíteni, közölte ifj. Kis Boáz sajtóreferens.

  • A hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban - ismertette a hétfő reggelig összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, és 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából. A havazás 26 utat tett ideiglenesen járhatatlanná, 18 utat pedig a hatóság zárt le.

  • A rendkívüli helyzet bevezetése, azaz a kiadós havazás és a nagy hideg miatt elrendelt tanítási szünet 900 ezer diákot és 120 ezer oktatásügyi dolgozót érint Szerbiában. Noha Zarko Obradovic oktatási miniszter bejelentette, hogy február 6-tól 10-ig az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, hétfőn a legtöbb vajdasági iskolában az időjárási helyzet további alakulásától teszik függővé a szünet fenntartását.

  • A helyszínen meghalt hétfőn az a kerékpáros, aki megcsúszott és elesett a havas úton, majd elgázolta egy kamion Berettyóújfalu belterületén. A 42-es és 47-es számú főutak kereszteződésében a gyalogosátkelőn próbált áthajtani a kerékpáros férfi, amikor a havas, jeges úton megcsúszott és elesett. A román határ felől érkező lengyel kamion sofőrje már nem tudott megállni, és elgázolta; a férfi a helyszínen meghalt.

  • Hófehérkének nevezték el azt a kislányt, akit édesanyja a hét végén orvosi segítség nélkül hozott világra a hó miatt egy világtól elvágott horvát faluban. A harmincéves kismama, Marta Glavota a délen fekvő Vitusa faluból riasztotta a mentőket, hogy segítsenek gyermeke születésénél. A csütörtök óta szakadatlanul hulló hó azonban teljesen betemette a faluhoz vezető utakat, a mentők is csak négy kilométerre tudták megközelíteni a települést, majd vissza kellett fordulniuk - közölte vasárnap a Sata információs portál. Végül egy orvos hívta fel a kismamát, és két szomszédját is ellátta tanácsokkal, hogyan segédkezzenek a szülésnél. Az épségben világra jött, fekete hajú kislány a Snjezana (Hófehérke) nevet kapta. Anya és kisbabája is jól vannak - számolt be róla a jelentés. (MTI)