Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb iskolákban szünetel a tanulás, összesen már 21 Hajdú-Bihar megyei településen vannak zárva iskolák és óvodák. Hencidán és Magyarhomorogon csak a hét első két napján nem kellett iskolába menniük a diákoknak és tanáraiknak, szerdától azonban a két általános iskolában újra van tanítás. Biharkeresztesen és Bojton hétfőtől szerdáig tart a rendkívüli tanítási szünet. Körösszegapátiban múlt hét péntektől egy héten át nem lesz tanítás, február 6. és 10. között pedig Berekböszörményben, Bihartordán, Csökmőn, Görbeházán, Hajdúnánáson, Nagyrábén, Nagykerekiben, Tiszagyulaházán és Újtikoson is rendkívüli szünet van. Az egész héten át zárva tartó intézmények listája a hétfő óta kiegészült Bihardancsháza, Gáborján, Konyár, Kokad, Mezőpeterd és Szentpéterszeg iskoláival. Keddtől nincs tanítás a polgári József Attila Gimnáziumban sem, míg szerdától a hajdúszováti általános iskolában is elrendelték a tanítási szünetet. (MTI)

  • Szerda reggelre mindenhol helyreállt a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés Borsod-Abaúj-Zemplénben. Utoljára a Bodrogközben sikerült megtisztítani az utakat, szerda reggel ott is megindulhatott a közlekedés, minden járat menetrend szerint, legfeljebb kisebb késésekkel közlekedik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Vasrácshoz fagyott a macska Kiskunhalason

    A Halasi Állatvédők a vízművek segítségével szabadították ki a bajba jutott állatot.

  • Bács-Kiskun és Csongrád megyében narancssárga figyelmeztetés van az extrém hideg miatt: itt akár mínusz 20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. (met.hu)

  • A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ország nagy részén több órára kisüt a nap, majd délutántól észak felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Helyenként megélénkül az északi szél. A hőmérséklet kora délután általában -4 és -10, késő este -8 és -14 fok között valószínű. (met.hu)

  • Súlyosan megsérült egy idős asszony Mórhalmon, amikor otthona melléképületében felrobbant egy kazán. A helyszíni szemle adatai szerint a hetvenéves asszony este nyolc óra körül akarta begyújtani a kazánt. A detonációt feltehtően jégdugó okozhatta, a kazánt hetek óta nem használták. (MTI)

  • Életét vesztette egy fiatal lány kedd éjjel Szombathelyen. A 18 éves lány szén-monoxid-mérgezésben halt meg, otthona fürdőszobájában érte a halál. Holttestét édesanyja találta meg, ő riasztotta a mentőket és a tűzoltókat, de a lány életét már nem lehetett megmenteni. (MTI)

  • Meghaladta a négyszázat az európai tél halálos áldozatainak a száma. Ukrajnában január vége óta 136 ember halt meg a hideg miatt, Lengyelországban 68, közülük hat az utóbbi 24 órában. Romániában 36-an, Olaszországban 30-an, Csehországban 24-en, Litvániában 23-an,, Bulgáriában 16-an, Lettországban és szerbiában 10-10-en, Franciaországban 6-an, Boszniában 5-en, Ausztriában és németországban 4-4-en. Három-három halálos áldozat van Szlovákiában, Horvátországban és Görögországban, kettő Boszniában, egy-egy Észtországban, Moldovában, Montenegróban, Macedóniában és Hollandiában. Az áldozatok nagy része hajléktalan, de a tél áldozatai számolják azokat is, akik lakástűzben vagy szén-monoxid-mérgezésben vesztették életüket. (MTI)

  • Olaszországban harmincra nőtt kedden az egy hete kezdődött igen hideg időjárás halálos áldozatainak a száma, és már Szicíliában is havazik, miközben az Abruzzók elszigetelt falvaiból kiéhezett farkasok felbukkanásáról adtak hírt.

    A leghidegebb továbbra is az északi országrészben van: a Garda-tó partján fekvő Marcesinában mínusz 25 Celsius-fokot mértek. E térségből jelezték a kihűléses halálesetek többségét, de egy ember délen, Nápoly környékén is megfagyott. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Törlések, halasztások a francia futballban

    A hideg miatti változások részben érintik a hazai totóműsort.

  • Ausztriában leállították a hajózást a Dunán, mert a folyó egyes szakaszain jégpáncél keletkezett. A folyami hajózás már csak azért is lehetetlen, mert a Duna befagyott Pozsony körzetében és Németországban is, nem messze a német-osztrák határtól. A jégpáncél szokatlanul gyorsan, egyik napról a másikra alakult ki. Ausztriában nem szívesen használnak jégtörőket, mert jégtorlaszok keletkeznek, amelyek lassan olvadnak. Ez előny lehet télen, hosszú ideig akadály tavasszal. (MTI)

  • Elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén, a Rába, a Gyöngyös, a Marcal, illetve a Mura és a Zala folyó egyes szakaszain, valamint a kisebb vízfolyásokon, a Kerka és a Kebele patakon. Figyelőszolgálatot tartanak fenn a Kis-Balatonon is. A Rábán a szentgotthárdi duzzasztónál, valamint Rábahídvég közúti hídjánál már 300-300 méteren állójég alakult ki, a Murán 30-35 méter széles az egybefüggő jégtakaró. (MTI)

  • Havasak, hókásásak az utak Zala megyében, Nagykanizsa térségében több bekötőút csak fél szélességben járható. A hóátfúvások miatt több kamion is árokba csúszott. A 75-ös főúton Zalaapátinál, Pacsa irányába csúszott árokba este egy teherjármű, míg a 86-os főúton a délelőtti árokba csúszás után újból le kellett zárni fél pályán az utat egy kamion balesete miatt. A jármű a korábbi baleset közelében, Zalalövő határában, a nagyfernekági elágazónál sodródott le az útról. (MTI)

    D VAJ20120207023
    Fotó: Vajda János
  • A jégdugók miatt kialakuló árvizek elhárítására a szerb hadsereg robbantásokkal fogja feltörni a Duna és az Ibar folyókon a jeget. Az országban két nap alatt tízen fagytak halálra. (MTI)

  • A hétfői, nyolc halálos áldozatot követelő gátszakadás után két újabb gátszakasz mellett készültek fel a lakosság kitelepítésére, mert a hó meggyengítette a védműveket. Az elöntött bolgár faluba, Biszerbe kedden ellátogatott Krisztalina Georgieva, az Európai Unió (EU) humanitárius ügyekért felelős biztosa, hogy felmérje a kár nagyságát. A település 800 lakosának a mentési munkálatok ideje alatt ivóvizet, élelmet és gyógyszereket biztosítanak. (MTI)

  • Szükségállapotot rendeltek el a rendkívüli hideg miatt Görögország északi részén, ahol egy hirtelen megduzzadt folyó áradást okozott és több házat elöntött. (MTI)

  • Ötven rászoruló család kap a napokban ingyen tűzifát, közölte a szekszárdi önkormányzat. A száz mázsa fát a Gemenc Zrt. ajánlotta fel a városnak. Családonként két mázsa fát osztanak ki, ez 4-5 napra elég. (MTI)

  • Két nappal, február 10-ig, péntekig meghosszabbították az engedélyezett távollét időtartamát a Nyíregyházi Főiskolán, ahol a február 2-án elrendelt kényszerszünet alatt meg is hibásodott a fűtési rendszer. A főiskola épületei ezért február 12-ig zárva is lesznek.

  • Kihűlés miatt meghalt egy 49 éves férfi Baján, a holttestére édesanyja talált rá kedd reggel a város külterületén található tanyán - közölte a rendőrség. A tanya fűtetlen téglaépületében a férfi felöltözve ült egy fotelban, körülötte italosüvegek hevertek - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az alezredes hozzátette: bűncselekményre, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit. (MTI)

  • A Duna felső szakaszát erős, 90 százalékos jégzajlás jellemzi, de az már Budapestnél is elérte a 60-80 százalékos mértéket; a Tiszát gyakorlatilag teljes hosszában állójég borítja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Molnár Béla tájékoztatása szerint a Duna teljes hosszában közepes, helyenként erősebb a jégzajlás. A jégvastagság egyelőre nem jelentős (4-8 centiméter), de az intenzív jegesedés miatt a győr-gönyűi kikötő térségében, illetve a bajai téli kikötőben folyamatosan kell törni a jeget.

    A Tisza felső szakaszán Milota-Tiszakóród és Aranyosapáti-Tiszaadony között, míg a középső szakaszon Tiszaroff térségében alakult ki jégtorlódás. Az összetorlódott jég vastagsága jellemzően 40-60 centiméteres, annak hossza csaknem 12 kilométer. "Az operatív beavatkozás részeként a Neptun jégtörő folyamatosan biztosítja a hajózóutat" - közölte a főigazgató. A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2, míg a Dunán Baján 3, Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben. (MTI)

    D KZG20120203002
    Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
  • A tartósan hideg idő miatt kedden napi 16 millió köbméterre emelkedett MMBF Földgáztároló Zrt. kereskedelmi tárolójából kitárolt földgáz mennyisége, ami az előrejelzések szerint várhatón ezen a szinten marad, illetve nő a következő napokban - mondta Gáti István, a cég vezérigazgatója. A tároló kifogástalanul működik, ami azért is fontos, mert a napi 70-80 millió köbméteres országos gázfelhasználás mintegy felét a különböző kereskedelmi tárolók biztosítják. Ezen belül az MMBF a teljes napi mennyiség 20 százalékát tárolja. Gáti István elmondta, hogy az 500 millió köbméteres kereskedelmi tárolójukban most 400-410 millió köbméter gáz van. Az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem kellett gázt kivenni, ott 915 millió köbméter földgáz van. A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni. (MTI)

  • Meghosszabbították péntekig a hideg időjárás miatt elrendelt tanítási szünetet az újfehértói bölcsődékben, óvodákban, iskolákban - közölte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője. Mátyás B. Szabolcs a meteorológiai előrejelzésekre utalva elmondta, hogy a következő napokban rendkívül hideg idő és viharos erejű szél várható Újfehértó környékén. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű hó továbbra is veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Az intézkedés több mint kétezer gyermeket érint. A megyében további két településen van fagyszünet: a tiszavasvári középiskolában a múlt hét csütörtökön, a nyírbogdányi óvodában és általános iskolában pedig hétfőn rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A kiesett tanítási napokat mindenhol a tavaszi szünetben, illetve szombati napokon  pótolják majd. (MTI)

  • Tartóssága és késői érkezése miatt "figyelemre méltó", de nem kivételes az Európában jelenleg dühöngő hideghullám, amely eddig mintegy 360 ember halálát okozta - közölte kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Omar Baddur, az ENSZ szakosított szervezetének egyik kutatója egy sajtótájékoztatón elmondta: a hideghullámot légköri zavaroknak az a "torlaszrendszere" okozza, amely beszorítja a Szibéria felől folyamatosan nagy tömegű hideg levegőt zúdító áramlatokat, s egyben megakadályozza, hogy az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb hőmérsékletű áramlatok és tengeri szelek Európa fölé hatoljanak. "A hideghullám várhatóan enyhül a jövő héten" - állította. (MTI)

  • Lakossági bejelentés után egy német állampolgárságú hajléktalant kutattak fel az erdőben zalai rendőrök és erdészek - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség a múlt hét végén lakossági bejelentés alapján szerzett tudomást arról, hogy a férfi a Szentpéterfölde és Várfölde közötti erdőben, fedetlen, fűtetlen helyen szállásolta el magát. Az átfagyott férfit végül Várföldétől egy kilométerre találták meg, ezután a vöröskereszt munkatársai a zalaegerszegi átmeneti szállásra szállították. (MTI)

  • Szerbiába magyar jégtörő hajók érkeznek, mert az ország valamennyi folyóján mind nagyobb egybefüggő jégtáblák alakulnak ki. A szakemberek szeretnék elkerülni a jég feltorlódásával vagy jégdugók kialakulásával járó esetleges áradásokat. "Mivel Szerbiának nincsenek jégtörői, a Magyarországgal fennálló kétoldalú egyezmény értelmében onnan bérelnek két hajót a jégtáblák szétzúzására" - közölte Aleksandar Prodanovic, a szerb vízügyi igazgatóság vezetője. A Duna vaskapui szakasza előtt 100 kilométer hosszú, egybefüggő jégmező van kialakulóban, amelynek szétzúzása a hét derekán kezdődik meg. A Dunán, Gombosnál a jégbeállás 30 százalékos, a Tisza Titelig teljesen befagyott. Az Ibar folyón, Kraljevo városánál jégdugó alakult ki, és félő, hogy emiatt a folyó kilép a medréből. (MTI)

  • A folyamatos takarításnak köszönhetően nincsen járhatatlan út Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, bár a hóátfúvások miatt egyes útszakaszokon nehézkes a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága. Reggel a Tiszarád és Nagyhalász közötti út vált ideiglenesen járhatatlanná, a munkagépek délelőttre azonban megtisztították ezt az útszakaszt. A közútkezelő tájékoztatása szerint elsősorban a Nyíregyháza közelében fekvő bokortanyák bekötőútjain, illetve a Buj-Kótaj, a Nyírszőlős-Kótaj, a Gégény-Dombrád, az Újfehértó-Nagykálló, a Balkány-Szakoly és a Balkány-Téglás útszakaszokon okoznak közlekedési nehézséget az erősebb hóátfúvások. (MTI)

  • Nem a hideg idő, hanem a gázcsonkot elzáró csap ellopásával kísérletező gyerekek okozták vasárnap a környék lakóit is veszélyeztető gázszivárgást Cibakházán - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A Hunor utcában egy lakatlan épületnél a gázcsonkot elzáró csapot egy csavarkulccsal próbálták meg leszerelni, és eközben repedt meg a csap alatti műanyag vezeték. Az ügyben gondatlan közveszélyokozás megalapozott gyanújával indított eljárás. kiderült, hogy egy 12 éves fiú és 13 éves társa próbálta meg ellopni az alkatrészt. A fiúk elismerték a cselekmény elkövetését, életkoruk miatt nem büntethetők. Vasárnap a gázszivárgás miatt a környező házakat biztonsági okból kiürítették, így öt épületből mintegy harminc embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. (MTI)

  • Kihűlés közeli állapotban lévő koszovói menekülteket fogtak el a határrendészek hétfőn éjszaka Gara határában. A nyolc koszovói férfi a csaknem félméteres hóban próbált elrejtőzni a határrendészek elől, de hőkamera segítségével felkutatták, majd elfogták őket. (MTI)

  • A Győr–Keszthely–Nagyatád vonaltól nyugatra továbbra is hófúvások nehezítik a közlekedést, máshol megkezdődött a felhőzet felszakadása. (időkép)

  • Egy romos házban bukkantak rá hétfőn az idei tél második Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozatára Tiszaföldváron. A 37 éves férfi "erősen italozó életmódot folytatott, mondta a rendőrségi szóvivő. (MTI)