Egymilliós kardot lopott el a múzeum portása

2012.02.02. 13:57 Módosítva: 2012.02.02. 14:05

Egy csaknem egymillió forint értékű kardot lopott el a felújítás alatt lévő debreceni Déri Múzeumból az intézmény portása még januárban, a férfit elfogta a rendőrség, és a műtárgyat is megtalálták.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint még január 8-án értesítette egy műgyűjtő a Déri Múzeumot, hogy egy feltehetőleg onnan származó kardot hirdetnek az interneten. A múzeum munkatársai a raktárban végzett ellenőrzéskor vették észre, hogy a kard valóban hiányzik, ezért a rendőrséghez fordultak.

A nyomozók kiderítették, hogy a jelenleg felújítás alatt álló és zárva tartó múzeum egyik 28 éves portása vitte magával a kardot. A férfi a csaknem egymillió forint értékű kardot 30 ezer forintért adta tovább egy 36 éves debreceni férfinak, aki azt 70 ezer forintnyi műtárgyra cserélte be egy debreceni régiségkereskedőnél.

A rendőrség szerdán végzett házkutatást a 44 éves régiségkereskedő debreceni lakásában, ahol megtalálták a kardot. A portás ellen sikkasztás, míg a 44 éves férfi ellen orgazdaság gyanújával nyomoz a rendőrség.