János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népharagot váltott ki egy ateista a vallásos Indonéziában

2012.02.06. 06:42
A legszélsőségesebbek szó szerint a fejét követelik. A tömeg majdnem meglincselte, a rendőrség pedig börtönbe vetette. "Isten nem létezik" – jegyezte meg Facebook-oldalán az indonéziai Alexander Aan, amivel közfelháborodást váltott ki a világ legnépesebb muzulmán országában.

"Az iszlámot tagadó ateistáknak le kell vágni a fejét. Ezt érdemlik" – olvasható az Ateis Minang (Az ateisták) Facebook-oldalon lévő egyik kommentben, amióta a csoport vezetője, Alexander Aan feltette az oldalra "provokatív" megjegyzését.

Néhány nappal később feldühödött muzulmánok tömege támadt a 30 éves ateistának a szumátrai Pulau Punjung faluban lévő lakására. A rendőrségnek kellett beavatkoznia, és a védelme alá helyezni a fiatalembert.

A 240 milliós Indonézia a világ legnagyobb muzulmán országa, hivatalosan világi állam. Az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és hat vallást ismer el: az iszlámot, a buddhizmust, a hinduizmust, a katolicizmust, a protestantizmust és a konfucianizmust. A muzulmánok a lakosság 90 százalékát teszik ki, második helyen a keresztények állnak 9 százalékkal.

Az istentagadást azonban nem ismerik el. A törvény szerint minden indonéz állampolgárnak választania kell egy vallást, amelyet a személyazonosságijában is feltüntetnek. Az a kijelentés, hogy Isten – vagy Allah – nem létezik, istenkáromlásnak minősül, és akár ötévi börtönnel is büntethető.

Ez fenyegeti Alexander Annt is. Kommentje népharagot váltott ki, ami több megfigyelőt is meglepett a mérsékelt muzulmánnak tartott Indonéziában. Az országban több iszlamista merényletet követtek ugyan el, de a radikális csoportok igen kisszámúak. A teljes arcot-testet borító öltözék viselésére igen rossz szemmel néznek, míg az egyszerű muzulmán kendő is kevéssé elterjedt az északi Aceh tartomány kivételével.

Az igazságszolgáltatás még nem döntött Aan sorsáról, de a helyi rendőrfőnök, Chairul Aziz szerint akkor sem ússza meg az ítéletet, ha felveszi az muzulmán hitet.

A fejét követető dühös megjegyzések mellett a fiatal tisztviselő olyan üzeneteket is kapott, amelyekben a szimpátiájukról biztosítják. Az egyesült államokbeli székhelyű Nemzetközi Ateista Szövetség (IAA) levélben kérte Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnököt, hagyják békén a fiatal istentagadót. "Az (istenkáromlást tiltó) törvény csak lincselések kiváltására és azok megfélemlítésére szolgál, akik nem értenek egyet a vallási rendőrséggel" – írta a szervezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!