A jeges Balatonba szakadt két terepjáró

2012.02.07. 12:01 Módosítva: 2012.02.07. 22:43

Két Hummer típusú terepjáró szakadt a Balaton jegébe - írta meg a konzanarch mikroblog egy Facebookról származó kép kíséretében. A szlovák rendszámú Hummer H2-kben hét, negyven körüli férfi utazott, Balatonakarattyánál szakadtak a jégbe.

A Somogy megyei rendőrség sajtóosztályán az Indexnek megerősítették, az eset valóban megtörtént mára virradóra. A balatonalmádi rendőrségnél a jégen tartózkodás szabályainak megsértése miatt tesznek feljelentést.

A járműveket egy balatonfűzfői vállalkozó speciális eszközökkel vontatja a partra, kedden délre az egyiket sikerült teljesen kihúzni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel. Az eset hétfő este hét óra körül, vagyis sötétben történt. A parttól 30 méterre 10-15 centiméteres jég szakadt be a két terepjáró alatt, és a járművek 80-100 centiméteres vízbe merültek. Egy Hummer H2 pár éve újonnan még körülbelül 20 millió forintba került, de 2009 óta a General Motors csődje miatt a Hummert már nem gyártják. Használtan nagyjából hatmillióért lehet kapni egy ilyen típust Magyarországon.

A Totalcar.hu szakértői szerint egy ilyen baleset után az autók nagy valószínűséggel lehetnek gazdasági totálkárosak, meg lehetne ugyan menteni őket, de nagyon sokba kerülne. Mivel egész éjjel a vízben voltak, az elektromos rendszerek biztos elromlottak bennük, és ha például a generátorokba befolyt a víz, és megfagyott bennük, akkor a generátorok biztos szétmentek.

Süllőfészek

Az Index megtalálta az egyik Hummer tulajdonosát, de telefonon sajnos nem tudtuk szóra bírni, így nem mondhatta el, mi késztette arra, hogy a több mint 3 tonnás járművel a jégre hajtson. A tulajdonos a Facebookon viszont  már szombaton kirakott egy képet a nádas mellet a jégen álló autójáról, és alá azt írta, hogy "Indulok Siófokra", "...persze a jégen...". Úgy látszik az indulással még várt két napot, hogy vastagabb legyen a jég. Az autótulajdonos egyik ismerőse a kép alatti kommentek közt úgy vélte, hogy "ha elsüllyed, jó lesz stégnek, Hummerstégnek", erre a tulaj úgy replikázott, hogy "Meg süllőfészeknek, ha elsüllyed".

A Porthole.hu cikke szerint először csak egy Hummer ment a jégre, majd miután beszakadt alatta, telefonon hívta egy szintén Hummeres ismerősét, hogy mentse ki, de a másik Hummer is beszakadt.