Elkapták az anyát és fiát megkéselő támadókat

2012.02.09. 13:37
Elfogta a rendőrség azokat a támadókat, akik február elején súlyosan megsebesítettek egy anyát és gyermekét a XX. kerületben. Az elkövetők ráadásul egy másik bűncselekményben is érintettek: karácsonykor megöltek egy idős embert. A rendőrség a napokban elkapta azt a bűnbandát is, akik a Fővárosi Vízművek nevében csaltak ki 20 millió forintot idős emberektől.

Február elsején a XX. kerületi Attila úti lakásban két férfi támadt rá egy 40 éves nőre és 12 éves fiára. A mentők a fiút és a nőt súlyos, vérző sérülésekkel találták, majd mindkettőjüket kórházba szállították. Anya és gyermeke több késszúrást szenvedett, a gyereknek a koponyacsontján is áthatolt az egyik szúrás, ami miatt később életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta.

Szokolai Zoltán rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Életvédelmi Osztály vezetője a bűncselekmény felderítését ismertetve elmondta, a tanúkihallgatásnál az édesanya beszámolt arról, hogy egy harmadik személy, egy nő is jelen volt a támadásnál, akit fel is ismert: a jelenlegi élettársának korábbi barátnője volt az.

A rendőrök elfogták a nőt, aki azzal akarta félrevezetni a nyomozókat, hogy olyanoknak a nevét adta meg, akikről utóbb kiderült, hogy nem is vettek részt a bűncselekményben.

A rendőrség végül február 3-án elfogta az első valós tettest, L. Mihályt, aki tagadta a bűncselekményt. A másik elkövetőt, H. Ferencet február 7-én fogták el, aki elismerte a bűncselekményt, és részletes vallomást tett, miszerint értéktárgyakért mentek betörni az Attila úti lakásba. A BRFK munkatársai a házkutatásnál megtalálták a lakásból elvitt nagy értékű órákat, ékszereket, számítás- és híradástechnikai eszközöket.

Az eljárás során a nyomozók megállapították, H. Ferenc nevéhez más, a közelmúltban elkövetett bűncselekmény is köthető. A férfi és 38 éves bűntársa, L. Mihály tavaly december 24-én egy 70 éves férfit öltek meg a XX. kerületi Barkó utcai lakásában, ahonnan szintén értéktárgyakat és némi készpénzt vittek el. A rendőröknek H. Ferenc ezt a bűncselekményt is beismerte. A lakásból ellopott értékek pedig itt is meglettek.

Vízművesként is trükközött az életműdíjas csaló

A két bűncselekmény mellett az elmúlt napokban a BRFK egy trükkös csalássorozatot is felderített: Az 56 éves P. Ottó és a 32 éves H. György ellen azért folyik eljárás, mert 2011 októberétől a Fővárosi Vízművek nevében főleg idős embereket kerestek meg azzal az ürüggyel, hogy pénzt csaljanak ki csőszerelési munkákra hivatkozva.

A BRFK felvette a kapcsolatot a Fővárosi Vízművekkel, így sikerült közelebb kerülni az elkövetők beazonosításához, és egy, a vízművektől jövő riasztás után fogták el a csalókat február 7-én, miután egy XIX. kerületi sértettől 5 millió forintot kértek, ugyancsak csőszerelés miatt. A BRFK nyomozói azonnal a helyszínre érkeztek, azonban a két férfi egy autóval megpróbált a helyszínről elmenekülni, a rövid autós üldözés után végül a X. kerületben fogták el őket.

P. Ottó sem volt ismeretlen a rendőrségnek: a 32 éves férfi 2009-ben az életműdíjas csalás kapcsán vált ismertté, amikor is művészeket és tudósokat vert át, amiért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ítéletet január 10-én hozta a Fővárosi Törvényszék, P. Ottónak a börtönbüntetését most kellett volna megkezdenie, ezt megelőzően követték el a trükkös csalásokat.

Kerek Béla rendőr őrnagy BRFK Bűnügyi Szervek Gazdaságvédelmi Főosztály Vegyes Bűncselekmények Osztály vezetője szerint "agyafúrt módszerrel" követték el a csalássorozatot, amivel mintegy 20 millió forint kárt okoztak.

A rendőrség további sértetteket is keres, akik hasonló módon vertek át a csalók.