Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Elkezdődött a diósdi maffiaper

2012.02.14. 13:16

Kedd reggel elkezdődött a diósdi maffiaperként vagy a Koszi-klán ügyeként ismert bűnügy fellebbviteli tárgyalása Győrben. A 33 vádlott közül 30 megjelent az ítélőtábla tanácsa előtt, de egyikük jelezte, hogy tavaly december óta nem tudja elérni megbízott a védőjét. A bíró ekkor szünetet rendelt el, hogy a vádlottnak védőt rendeljenek ki; ezt fél óra alatt meg is oldották.

Az ülés kezdetén már az is húsz percig tartott, hogy a bíróság számba vegye, hogy a beidézettek közül ki jelent meg a tárgyalóteremben. A mintegy 120 ember befogadására alkalmas teremben a vádlottak, a védők és a média számára fenntartott széksorok teljesen megteltek, a hozzátartozóknak és a sértetteknek fenntartott szektor viszont meglehetősen foghíjas volt.

Több védő is kifogásolta a munkakörülményeket. Bánáti János például azt mondta: a helyszűke miatt alig van mód jegyzetelésre, így "a védő érdemi munkát nem tud folytatni". Megjegyezte azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla "korábban nem ismert okból kizárta magát" a másodfokú eljárásból, szerinte "az ügytől így kívánt megszabadulni", ezért került Győrbe az eljárás.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén hirdette ki az első fokú ítéletet. Összesen mintegy 240 év szabadságvesztést osztott ki. Egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki.

Az elsőfokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. A nem jogerős ítélet megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

A keddi tárgyalás délután az ügyészi indítványok ismertetésével folytatódik. Délelőtt elhangzott: védői oldalról is érkeztek időközben hatályon kívül helyezési kérelmek.