Enyhítést kért a diósdi maffiaper egyik vádlottjának ügyvédje

2012.02.15. 16:01
Védence büntetésének jelentős enyhítését kérte a Győri Ítélőtáblán a diósdi maffiaper másodfokú tárgyalásán szerdán a húsz év fegyházra ítélt C. Attila ügyvédje.

Szikinger István egyebek mellett arról beszélt: az első fokon emberölésre, rablás kísérletére és rongálásra való felbujtásért, társtettesként elkövetett rablásért és zsarolásért, lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélésért első fokon elítélt férfi "egyértelműen nem volt gyilkosságpárti".

Érvelése szerint ha végül megadta is magát a gyilkosság "szervezeti követelményének", a rendőrségnek előzőleg azért jelezte, hogy "a Pipást le lehet csukni", hogy ezzel megakadályozza az emberölést. Amiatt, hogy őt is mások bujtották fel bizonyos cselekményekre, nem C. Attila "a bűn eredeti szerzője", ugyanakkor több esetben állapítható meg, hogy a férfi halogatta a tényleges elkövetést  tette hozzá.

A feltáró jellegű vallomást tevő egyik vádlott vallomása kapcsán több védőhöz hasonlóan nehezményezte, hogy "az ítélet abból indul ki, hogy P. Sándor mindig igazat mond". A zsarolási ügyben szólt arról is: ott kizárólag védencének vallomására alapul a döntés.

Szikinger István azt hangoztatta: ma már az ószövetség "szemet szemért" elve helyett az újszövetség tékozló fiúról szóló történetét tartják követendőnek a nemzetközi gyakorlatban a bűnbánó maffiózók ügyében. Ha nem ez történik, az azt a véleményt erősíti, hogy nem érdemes együttműködni a rendőrséggel.

Szavai szerint az elfogadható büntetés 10 és 20 év közötti, de inkább az előzőhöz közelebb eső hossz. Megjegyezte: jó magaviselet esetén Nyugat-Európában az életfogytiglanból is szabadulni lehet 15 év után.

Korábban az emberölésben nyújtott bűnsegédség, társtettesként elkövetett rablás, folytatólagos lopás miatt 13 év fegyházra ítélt V. Tibor és a rabláshoz nyújtott bűnsegédség, valamint lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt öt évnyi fegyházra ítélt P. Zoltán védője is nehezményezte, hogy a bérgyilkosságban elmarasztalt P. Sándor vallomását minden esetben "szentírásnak" vették az első fokú eljárás során.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik a Győri Törvényszék épületében.