Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Málenkij robotra vitte a közmunkásokat

2012.02.21. 13:35

Helybenhagyta a pécsi ítélőtábla annak a férfinek a hároméves letöltendő börtönbüntetését, aki egy közhasznú egyesület vezetőjeként közérdekű munkára ítéltekkel újíttatta fel lakását, valamint italok és pénz ellenében igazolta munkavégzésüket 2002 és 2006 között Győrben.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Veszprém megyei bíróság határozatát és a 45 éves férfit jogerősen, társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által tizenkét rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt marasztalta el, mellékbüntetésként pedig két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú döntést, hogy a férfivel szemben 195 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el és mellőzte a százezer forint pénzmellékbüntetést. A férfi 2000-től kezdődően vezette a közhasznú egyesületet, amely az Igazságügyi Minisztériummal kötött szerződés alapján részt vett a bíróságok által kiszabott közérdekűmunka-büntetések végrehajtásában.

Ezt a lehetőséget kihasználva 2002-ben négy elítélttel, ráadásul az általuk hozott alapanyagokkal festtette ki otthonát. Egy évvel később, szintén saját érdekében, két közérdekű munkást bízott meg kisebb feladatokkal, munkavégzésüket pedig azután igazolta, hogy márkás italokat vett át tőlük. Az egyesületi vezetőnél később hat elítélt napi 1000-1500 forint megfizetésével kiválthatta a kötelezően előírt közhasznú munkát.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
7990 Ft
6792 Ft