Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtön a két hónapos gyereküket kis híján agyonverő szülőknek

2012.04.17. 17:17

Emberölés kísérlete miatt hat év, illetve négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a csecsemőjüket bántalmazó szülőket kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék.

Az elsőrendű vádlott, Plézer Vivien négy és fél év büntetését felerészben felfüggesztették, lakhelyelhagyási tilalmát megszüntették, míg az apa (a másodrendű vádlott), Szabó Gábor előzetes letartóztatásban marad.

A nem jogerős ítélet szerint a szülői felügyeleti joguktól megfosztott élettársaknak a bűnügyi költségeket is meg kell téríteniük. Az ügyész súlyosbításért, a védők a jogi minősítésnek életveszélyt okozó testi sértésre történő megváltoztatásáért fellebbeztek. Az apa ügyvédje a büntetés mérséklését, az anyáé védence felmentését kérte.

A pár 2008 februárjában ismerkedett meg. Az akkor 16 éves Plézer Vivien vendéglátó-ipari iskolába járt, ahonnan kimaradt, míg Szabó Gábor dolgozott. Családi segítséggel jutottak hozzá egy üllői lakrészhez, ide született 2010 szeptemberében Daniella nevű gyermekük.

A vádirat szerint az anya ellátta ugyan a csecsemőt, de a háztartást kevésbé, emiatt, illetve a férfi féltékenykedése miatt gyakran veszekedtek. Kapcsolatukat még feszültebbé tette, hogy kisbabájuk sokat sírt. 2010. november 13-án az indulatos apa, aki nem tudta lecsendesíteni a nyűgös csecsemőt, megharapta, majd ököllel fejbe ütötte a kislányt. Tíz nappal később ismét ütlegelte a gyereket; ekkor az anya is csatlakozott a tettlegességhez. Két nap múlva az egyik látogatójuk figyelt fel a gyermek állapotára, és felszólította a szülőket, hogy vigyék orvoshoz Daniellát.

Az alig két hónapos csecsemő a bántalmazás következtében egyebek mellett csont- és koponyatörést, illetve életveszélyes agyzúzódást szenvedett.

A törvényszék előtt a nő nem akart élni az utolsó szó jogával, míg a férfi - csakúgy, mint a tárgyalások során többször - azt mondta, hogy megbánta, s undorítónak tartja tettét, méltányos ítéletet kér.

A most másfél éves Daniellát hivatásos gyám neveli, a kicsi jól van – közölte az MTI érdeklődésére Fridman Róbert, Szabó Gábor ügyvédje.