Friderika
10 °C
18 °C

Fogságban a Práter utcában

2003.07.03. 15:36
Három és fél évig tartotta rabságban élettársát egy józsefvárosi férfi. A 34 éves nőt a rendőrök szabadították ki fogságból. A sértettet rendszeresen verte, irataitól megfosztva tartotta fogva a kegyetlenkedő gyanúsított, akit őrizetbe vettek. A rendőrség személyes szabadság korlátozásának gyanújával nyomoz, e cselekmény minősített eseteiért akár 5-10 éves börtönbüntetés is kiszabható.
Három és fél éven át tartotta fogva élettársát egy józsefvárosi férfi. A 34 éves nőt szerdán szabadították ki a rendőrök. Az egyenruhások őrizetbe vették a 29 éves férfit, és vele szemben eljárást indítottak. A férfi a gyanú szerint 2000. februárja óta tartotta rabságban a 34 éves nőt, akit rendszeresen vert, és az iratait is megsemmisítette. A sértett csaknem három és fél éven keresztül nem hagyhatta el a VIII. kerületi, Práter utcai lakást, ahonnan csak idén, június 13-án tudott megszökni.

Az asszony egy ismerőséhez menekült, s nála rejtőzött el, ám szerdán elhatározta, hogy visszamegy a lakásba a ruháiért. A férfi ekkor ismét megverte és bezárta az asszonyt. A rendőröket a nő ismerőse riasztotta, a nyomozók ezután szabadították ki az asszonyt. Az őrizetbe vett férfi ellen személyi szabadság megsértése miatt indult eljárás.

Bárándy György ügyvéd kétkedve fogadta, hogy valakit manapság fogva lehet tartani három és fél éven át Budapesten. A személyi szabadság korlátozását tájékoztatása szerint alapesetben három évig terjedő szabadságvetéssel büntethetik, de jelen esetben vélhetően a cselekmény egy minősített esete valósult meg. Bárándy szerint ha az áldozat sanyargatásával valósul meg a személyi szabadság korlátozása, amire már 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.