Móric
14 °C
15 °C

Sötétség és pánik a repülőn

2005.08.03. 06:44
Mihelyt a gép megállt, a személyzet valamennyi vészkijáratot kinyitott azon az oldalon, ahol nem voltak lángok, és mindenki a lehető leggyorsabban menekült - mondta el az Air France 358-as számú járatának egyik utasa.
A Párizsból érkező Airbus A340 kedden Toronto nemzetközi repülőterén túlfutott a leszállópályán, és egy vízmosásban megállva kigyulladt.

Olivier Dubois-nak, aki a húga esküvőjéről tért vissza Torontóba, ahol dolgozik, sikerült kimenekülni a lángokban álló utasszállítóból. A CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: "Minden nagyon gyors volt. Mihelyt a gép megállt, azonnal megnyitották a repülőgépnek azt az oldalát, ahol nem látszottak lángok. Mondták, hogy ugorjunk, és mi elkezdtünk ugrani és futni".

Mindenki megmenekült


Klikk a képre!

A 297 utasnak és a 12 fős legénység minden tagjának sikerült a vészkijáratokon át elhagyni a repülőgépet, amely a leszállópályán túlfutva vízmosásba zuhant a torontói repülőtéren.

"Elképzelheti, az emberek kiabáltak és pánikba estek. Mindenki nagyon ideges volt, de ami jó volt, az, hogy mindenki szaladt a vészkijáratok felé. Mindenki olyan gyorsan ugrott, ahogyan csak tudott, és mindenfelé szétszaladtunk, mert attól féltünk, hogy a repülőgép bármelyik pillanatban felrobbanhat" - mondta a szemtanú.

Az utas szerint az Air France legénysége megőrizte a hidegvérét és sikerült többé-kevésbé fenntartaniuk a rendet, hogy kimenekíthessék az utasokat a gépnek azon az oldalán, amelyet megkíméltek a lángok.

"Meg kell mondanom, nagyon hatékonyak voltak. Minden jól szervezetten működött. Megpróbálták minél gyorsabban kijuttatni az embereket a gépből" - mondta Olivier Dubois.

Villám vagy pilótahiba?

Magyarok a gépen?
A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában idősebb Cseh László, az úszóvilágbajnok édesapja azt mondta, hogy a helyi híradások szerint a szerencsétlenül járt gépen 14 magyar is utazott. A magyar Külügyminisztérium és a torontói magyar konzulátus nem tud arról, hogy magyar utasa lett volna a repülőgépnek. A külügy szóvivői irodájának vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy szerda délelőtt kapták meg a hivatalos Air France-közleményt és ebben az szerepel, hogy a gépen nem utaztak magyarok.
Kedd este még nem lehetett tudni, hogy mi okozta a balesetet, de röviddel a leszállás előtt minden fény kialudt az utastérben, a repülőgépet valószínűleg villámcsapás érte - vélte két megmenekült utas.

"Úgy tűnt, hogy a gép rendben leszállt. Az volt azonban az érzésem, hogy az időjárásra való tekintettel a pilóta valószínűleg gyorsan tette le a gépet. A repülő végül elhagyta a kifutópályát, és ekkor ijedtünk meg először. Majd ismét felemelkedett, akárcsak a hullámvasúton" - emlékszik vissza Roel Bramer.

"Füst volt az utastérben, kicsi, nem, sok, de senkinek nem kellett biztatnia, hogy fussak, ahogy csak tudok" - tette hozzá.

A repülőgép áthaladt a heves eső áztatta kifutópálya szélén, egy növényzettel borított vízmosásba zuhant és kigyulladt. A mentők nagyon gyorsan a helyszínre értek és a lángok megfékezésére habbal borították a repülőgéptestet.

Roel Bramer elmondta: kétszer is aggódott az életéért: először, amikor a repülőgép a vízmosásba zuhant, másodszor pedig, amikor meglátta a lángokat.

Szaladtak

"Ilyenkor az ember nem sokat gondolkodik, mert fut. Meg kell mondanom, e két alkalommal nem voltam túl boldog" - vallotta be.


Galéria
Roel Bramer nem egyedül volt, aki félt. - Nagyon örültem, hogy a fiam kijött értem a repülőtérre. Néhány perc múlva már tudta, hogy lezuhant a gép, de nem tudta, hogy túléltem. Nehéz percek voltak ezek" - mondta a megmenekült utas.

"Az első dolog, amit vészhelyzetben tennünk kell, az, hogy lehúzódunk, amíg a gép meg nem áll. Ekkor láttuk meg, hogy ég a repülő. Néhányan nyilvánvalóan pánikba estek, de nem volt túl vészes" - mondta John Abedrabbo utas.

A megrémült utasok a 401-es autópálya felé rohantak, leállítva az arra járó járműveket. A járművek lelassítottak, amint a vezetők meglátták a lángokat és a vastag füstfelhőt gomolyogni a repülőgép roncsából.

Rayed Hantach elmondta: a testvére, Mohammed az út széléről telefonált neki, hogy elmondja, épségben van. Egy nő állt meg és adta neki oda a mobiltelefonját.