Árpád
-2 °C
4 °C

Sötétség és pánik a repülőn

2005.08.03. 06:44
Mihelyt a gép megállt, a személyzet valamennyi vészkijáratot kinyitott azon az oldalon, ahol nem voltak lángok, és mindenki a lehető leggyorsabban menekült - mondta el az Air France 358-as számú járatának egyik utasa.
A Párizsból érkező Airbus A340 kedden Toronto nemzetközi repülőterén túlfutott a leszállópályán, és egy vízmosásban megállva kigyulladt.

Olivier Dubois-nak, aki a húga esküvőjéről tért vissza Torontóba, ahol dolgozik, sikerült kimenekülni a lángokban álló utasszállítóból. A CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: "Minden nagyon gyors volt. Mihelyt a gép megállt, azonnal megnyitották a repülőgépnek azt az oldalát, ahol nem látszottak lángok. Mondták, hogy ugorjunk, és mi elkezdtünk ugrani és futni".

Mindenki megmenekült


Klikk a képre!

A 297 utasnak és a 12 fős legénység minden tagjának sikerült a vészkijáratokon át elhagyni a repülőgépet, amely a leszállópályán túlfutva vízmosásba zuhant a torontói repülőtéren.

"Elképzelheti, az emberek kiabáltak és pánikba estek. Mindenki nagyon ideges volt, de ami jó volt, az, hogy mindenki szaladt a vészkijáratok felé. Mindenki olyan gyorsan ugrott, ahogyan csak tudott, és mindenfelé szétszaladtunk, mert attól féltünk, hogy a repülőgép bármelyik pillanatban felrobbanhat" - mondta a szemtanú.

Az utas szerint az Air France legénysége megőrizte a hidegvérét és sikerült többé-kevésbé fenntartaniuk a rendet, hogy kimenekíthessék az utasokat a gépnek azon az oldalán, amelyet megkíméltek a lángok.

"Meg kell mondanom, nagyon hatékonyak voltak. Minden jól szervezetten működött. Megpróbálták minél gyorsabban kijuttatni az embereket a gépből" - mondta Olivier Dubois.

Villám vagy pilótahiba?

Magyarok a gépen?
A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában idősebb Cseh László, az úszóvilágbajnok édesapja azt mondta, hogy a helyi híradások szerint a szerencsétlenül járt gépen 14 magyar is utazott. A magyar Külügyminisztérium és a torontói magyar konzulátus nem tud arról, hogy magyar utasa lett volna a repülőgépnek. A külügy szóvivői irodájának vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy szerda délelőtt kapták meg a hivatalos Air France-közleményt és ebben az szerepel, hogy a gépen nem utaztak magyarok.
Kedd este még nem lehetett tudni, hogy mi okozta a balesetet, de röviddel a leszállás előtt minden fény kialudt az utastérben, a repülőgépet valószínűleg villámcsapás érte - vélte két megmenekült utas.

"Úgy tűnt, hogy a gép rendben leszállt. Az volt azonban az érzésem, hogy az időjárásra való tekintettel a pilóta valószínűleg gyorsan tette le a gépet. A repülő végül elhagyta a kifutópályát, és ekkor ijedtünk meg először. Majd ismét felemelkedett, akárcsak a hullámvasúton" - emlékszik vissza Roel Bramer.

"Füst volt az utastérben, kicsi, nem, sok, de senkinek nem kellett biztatnia, hogy fussak, ahogy csak tudok" - tette hozzá.

A repülőgép áthaladt a heves eső áztatta kifutópálya szélén, egy növényzettel borított vízmosásba zuhant és kigyulladt. A mentők nagyon gyorsan a helyszínre értek és a lángok megfékezésére habbal borították a repülőgéptestet.

Roel Bramer elmondta: kétszer is aggódott az életéért: először, amikor a repülőgép a vízmosásba zuhant, másodszor pedig, amikor meglátta a lángokat.

Szaladtak

"Ilyenkor az ember nem sokat gondolkodik, mert fut. Meg kell mondanom, e két alkalommal nem voltam túl boldog" - vallotta be.


Galéria
Roel Bramer nem egyedül volt, aki félt. - Nagyon örültem, hogy a fiam kijött értem a repülőtérre. Néhány perc múlva már tudta, hogy lezuhant a gép, de nem tudta, hogy túléltem. Nehéz percek voltak ezek" - mondta a megmenekült utas.

"Az első dolog, amit vészhelyzetben tennünk kell, az, hogy lehúzódunk, amíg a gép meg nem áll. Ekkor láttuk meg, hogy ég a repülő. Néhányan nyilvánvalóan pánikba estek, de nem volt túl vészes" - mondta John Abedrabbo utas.

A megrémült utasok a 401-es autópálya felé rohantak, leállítva az arra járó járműveket. A járművek lelassítottak, amint a vezetők meglátták a lángokat és a vastag füstfelhőt gomolyogni a repülőgép roncsából.

Rayed Hantach elmondta: a testvére, Mohammed az út széléről telefonált neki, hogy elmondja, épségben van. Egy nő állt meg és adta neki oda a mobiltelefonját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?