Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

CIA-ügynök árulja Che Guevara haját

2007.10.24. 12:44
Árverésre bocsátja Ernesto "Che" Guevara néhány hajfürtjét Dallasban egy volt CIA-ügynök, aki 40 évvel ezelőtt segített tőrbe csalni és kivégezni a kubai forradalmárt. A forradalmi relikvia sok ezer dollárt kóstál.

A volt CIA ügynök, Gustavo Villoldo, olyan banditának tekintette Guevarát, akit meg kellett ölni. És Villodo meg is ölte, pontosabban segített kézre keríteni és kivégezni. Hogy feletteseinek bizonyíthassa, sikeresen likvidálta a forradalmárt, magával vitte fürtjeit és ujjlenyomatát.

Az amerikai titkosszolgálat egykori, kubai származású embere most pénzre váltaná régi dicsőségét, és dobra veri a levágott hajfürtöket,a digitalizált ujjlenyomatokat, sőt, több, a forradalmárról készült fotót is piacra dob.

Guevara kezeit egyébként halála után levágták gyilkosai, és a megcsonkított holttestről készült képek bejárták a világot. A dallasi Heritage Auction Gallery nem árulta el, hogy az ujjlenyomatok még a kéz levágása előtt vagy már utána készültek-e. Ami az anyagikat illeti: a morbid trófeák kikiáltási ára 100 ezer dollár.

Ernesto "Che" Guevarát 1967. október 8-án fogták el a bolíviai La Higuerában, majd másnap kivégezték. Holttestét 1997-ben találták meg egy bolíviai tábornok vallomása nyomán, ezután Kubába szállították és Santa Clarában díszsírhelyen temették el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!