Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Salakrobbanás és tűz Miskolcon

2005.05.16. 17:11
Valamivel, feltehetően vízzel érintkezett az 1300 fokos salak a diósgyőri kohó területén lévő salaktárolónál salakürítés közben, ezért robbanás történt hétfő délután Miskolcon. Sérült nincs, több épület kigyulladt. Az acélmű elismeri felelősségét.

Salakrobbanás történt Miskolcon a volt üveggyár környékén, a diósgyőri kohászat területén lévő salaktárolónál hétfőn délután. Személyi sérülés nem történt, a detonáció után keletkezett tűzben több épület kigyulladt, a tűzoltóság az utómunkákkal várhatóan este végez. A köztévé Híradója szerint lehetséges, hogy mérgező gázok is a levegőbe kerültek.

#alt#
Szabó Miklós jóvoltából

Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrőfavédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tűzoltókat nem sokkal fél kettő után riasztották, a veszélyetetett épületekből öt pb-gázpalackot hoztak ki. A tűz két lakóházban és három gazdasági épületben okozott kárt. Az MTI tudósítójának többen arról számoltak be, hogy az üveggyár kéményéből több kilométerre elhallatszó, óriási detonációt követően lángok csaptak ki. Izzó, kétökölnyi kődarabok repültek szanaszéjjel. Szerencse senkit sem ért a kőzápor.

A kövek az aszfaltot is megolvasztották, abba jószerivel beleégtek. Miskolcon több órán át sűrű, fekete színű, fojtó szagú füst gomolygott.

Tóth Béla, a diósgyőri kohászati cég, a DAM 2004. kft. ügyvezetője azt közölte az MTI-vel, hogy a detonáció a gyár területén lévő salaktárolónál, salakürítéskor keletkezett. Naponta tíz-tizenkétszer végeznek ilyen művelet. Most az izzó, 1300 fokos salak az ürítéskor valószínűleg valamivel érintkezett - a HavariaPress szerint vízzel -, így következett be a robbanás. Az izzó salakdarabok többszáz méterre repültek, és meggyújtottak minden éghetőt - tette hozzá Tóth.

Elismeri felelősségét a robbanásban az acélmű

Elismerte a felelősségét a diósgyőri acélmű a hétfő délutáni, miskolci robbanás miatt - értesült a HavariaPress. A hírügynökség információi szerint a robbanás kiváltó oka az lehetett, hogy mivel az acélmű a közelmúltban egy éves leállásra kényszerült, a salaktároló helyre valamilyen egyéb hulladék is kerülhetett. Amikor viszont ez az idegen anyag hétfőn érintkezésbe került az 1400 fokos, kiöntött kohósalakkal, reakcióba lépett vele. A keletkező gázok ezután szétvetették a felszínén gyorsan hűlő és szilárduló kohósalakot, ami egy grammostól tíz kilósig terjedő méretű darabokban szétrepült a környéken.