Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Előszedik az abortuszt nem engedélyező bírót

2008.04.22. 13:59
Egy gödöllői bíró nem engedélyezte egy 30 napos elzárásra ítélt nőnek, hogy megszakítsák büntetését, elutasította a nő abortuszkérelmét. A bíró indoklásában elítélte az abortuszt, és deviáns magatartásnak minősítette. A megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője szerint megengedhetetlen, hogy a gödöllői bíró saját erkölcsi értékítéletét foglalta bele a határozatba.

A Pest Megyei Bíróság elnöke két héten belül meghallgatja azt a gödöllői bírót, aki elutasította egy hajléktalan nő abortuszkérelmét, vagyis nem engedte, hogy az asszony 30 napos elzárását megszakítsák, hangzott el az MR1 Kossuth rádió Krónika című műsorában. Az ügyben ítélkező bíró döntésének indoklásában leírta, hogy a terhesség-megszakítás az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő, és ehhez a deviáns magatartáshoz a bíróság nem nyújt segítséget.

A történtek miatt a megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Miszori László feljegyzést készített. A közszolgálati rádió híre szerint ezt Kovács András, megyei elnök megkapta, de személyesen is szeretne beszélni az ügyben eljáró bíróval. A feljegyzés tartalma nem ismert. A rádió hírében az hangzott el: ismert Miszori Lászlónak a véleménye, aki szerint "megengedhetetlen volt, amit a bíró csinált, nevezetesen, hogy saját erkölcsi értékítéletét foglalta bele a határozatba".

Kovács András a bíró meghallgatása után dönt, egyetért-e Miszori László megállapításával. Mint elhangzott, kezdeményezhet fegyelmi eljárást, amit fegyelmi bíróság folytathat le, ha pedig csak etikai vétség történt, etikai eljárás indulhat. Amennyiben felmerül a kötelességszegés gyanúja, írásbeli figyelmeztetés is adható, de ha ezt a gödöllői bíró nem fogadná el, maga kérhet fegyelmi eljárást.

Mint elhangzott, fegyelmi eljárás indulása esetén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács titokköri jegyzéke szerint az a titokköri jegyzékbe tartozik, vagyis annak eredményéről felvilágosítást nem, vagy csak a titokgazda - aki a megyei bíróság elnöke - felmentése alapján lehet adni.

A rádió megkereste a kismama ügyvédjét, aki nem kívánt felvilágosítást adni arról, hogy valóban megszületett-e a baba, mert védence ezt kérte.

Az eset kapcsán korábban Szabó Máté ombudsman is vizsgálódott, aki - mivel hatáskörileg bírósági eljárásokat, döntéseket nem vizsgálhat - csupán azt tehette, hogy felhívta az igazságügyi és rendészeti miniszter figyelmét, biztosítsák a szabálysértésekkel kapcsolatos bírói döntések elleni jogorvoslati lehetőséget.

A miniszter megállapította, hogy a szabálysértési törvény legközelebbi módosításakor szükséges az elzárás elhalasztásával, illetve félbeszakításával kapcsolatos döntések elleni jogorvoslati jog megteremtése, mert a törvény nem tesz eleget az alkotmányból fakadó követelményeknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!