Gusztáv
3 °C
6 °C

Rejtély, mi okozta az Airbus balesetét

2005.08.05. 07:21
Egyelőre nem tisztázott, hogy mi is okozhatta az Air France francia légitársaság Párizsból érkező Airbus A340 típusú gépének múlt heti balesetét. Meghallgatták a gépet a landoláskor vezető másodpilótát, de titkolják, hogy mit mondott. A leszálláskor a személyzet nem adott vészjelet. Egy biztos: az erős hátszél is lökte a gépet, amely a leszálláskor 145 kilométer/órás sebességgel haladt.
Az Air France-gép balesetének körülményeit vizsgáló szakértők a rendelkezésre álló első adatok szerint nem tártak fel rendellenességet a repülőgép leszállása közben - közölte a vizsgálat vezetője.

Az Air France francia légitársaság Párizsból érkező Airbus A340 típusú gépe, fedélzetén 297 utassal és 12 fős legénységgel kedden leszállás közben a torontói repülőtéren a sűrű esőben túlszaladt a kifutópályán és egy vízmosásban kigyulladt. A balesetnek nem volt halálos áldozata.

Minden normálisnak látszott

Réal Lavasseur, a kanadai közlekedésbiztonsági hivatal vezetője közölte: a gép parancsnoka a hátán sérült meg, és az orvosok engedélyére vár, hogy beszéljen vele.

A vizsgálatot vezető Lavasseur elmondta: a leszálláskor minden normálisnak látszott, a legénység nem adott vészjelzést. Mint mondta, a legénység mindent megtett, hogy a földet érés után lefékezze a gépet. Az erős hátszél is lökte a repülőgépet, amely a leszálláskor 145 kilométer/órás sebességgel haladt és 200 méterrel távolabb állt meg a vízmosásban.

Levasseur közölte, hogy a kanadai hatóságoknak nincsen az Airbus repülési adatait rögzítő feketedobozokon tárolt adatok olvasására alkalmas berendezésük, így azokat Franciaországba küldik, ami két-három nappal késlelteti a vizsgálatot.

Ketten sérültek súlyosabban

Jean-Francois Spinetta, az Air France elnök-vezérigazgatója, aki szerdán érkezett Torontóba, hangsúlyozta: nem kíván vádaskodni, sem feltételezésekbe bocsátkozni, amíg a vizsgálat be nem fejeződik. A vizsgálatot végző szakértők meghallgatták az Airbus másodpilótáját, aki a balesetkor a gépet vezette, de a meghallgatásról nem tettek közzé részleteket.

A baleset után 10 személy volt csütörtök este kórházban az Air France tájékoztatása szerint. Lavasseur megerősítette: senki sem sérült meg életveszélyesen. A két legsúlyosabb sérült egy olasz férfi és egy olasz nő, akik csigolyatörést szenvedtek - közölték kanadai orvosok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!