Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtély, mi okozta az Airbus balesetét

2005.08.05. 07:21
Egyelőre nem tisztázott, hogy mi is okozhatta az Air France francia légitársaság Párizsból érkező Airbus A340 típusú gépének múlt heti balesetét. Meghallgatták a gépet a landoláskor vezető másodpilótát, de titkolják, hogy mit mondott. A leszálláskor a személyzet nem adott vészjelet. Egy biztos: az erős hátszél is lökte a gépet, amely a leszálláskor 145 kilométer/órás sebességgel haladt.
Az Air France-gép balesetének körülményeit vizsgáló szakértők a rendelkezésre álló első adatok szerint nem tártak fel rendellenességet a repülőgép leszállása közben - közölte a vizsgálat vezetője.

Az Air France francia légitársaság Párizsból érkező Airbus A340 típusú gépe, fedélzetén 297 utassal és 12 fős legénységgel kedden leszállás közben a torontói repülőtéren a sűrű esőben túlszaladt a kifutópályán és egy vízmosásban kigyulladt. A balesetnek nem volt halálos áldozata.

Minden normálisnak látszott

Réal Lavasseur, a kanadai közlekedésbiztonsági hivatal vezetője közölte: a gép parancsnoka a hátán sérült meg, és az orvosok engedélyére vár, hogy beszéljen vele.

A vizsgálatot vezető Lavasseur elmondta: a leszálláskor minden normálisnak látszott, a legénység nem adott vészjelzést. Mint mondta, a legénység mindent megtett, hogy a földet érés után lefékezze a gépet. Az erős hátszél is lökte a repülőgépet, amely a leszálláskor 145 kilométer/órás sebességgel haladt és 200 méterrel távolabb állt meg a vízmosásban.

Levasseur közölte, hogy a kanadai hatóságoknak nincsen az Airbus repülési adatait rögzítő feketedobozokon tárolt adatok olvasására alkalmas berendezésük, így azokat Franciaországba küldik, ami két-három nappal késlelteti a vizsgálatot.

Ketten sérültek súlyosabban

Jean-Francois Spinetta, az Air France elnök-vezérigazgatója, aki szerdán érkezett Torontóba, hangsúlyozta: nem kíván vádaskodni, sem feltételezésekbe bocsátkozni, amíg a vizsgálat be nem fejeződik. A vizsgálatot végző szakértők meghallgatták az Airbus másodpilótáját, aki a balesetkor a gépet vezette, de a meghallgatásról nem tettek közzé részleteket.

A baleset után 10 személy volt csütörtök este kórházban az Air France tájékoztatása szerint. Lavasseur megerősítette: senki sem sérült meg életveszélyesen. A két legsúlyosabb sérült egy olasz férfi és egy olasz nő, akik csigolyatörést szenvedtek - közölték kanadai orvosok.