Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Acélkereskedőket gyanúsítanak adócsalással

2008.09.22. 13:35
A cégek az unióból nettó áron szerezték be az árut, de a belföldi továbbértékesítéskor a vevőktől már az ÁFÁ-val megnövelt árat kérték el.

Mintegy 770 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek azok az acélkereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyeket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) ellenőrzött az elmúlt napokban. A VPOP közleménye szerint a budapesti, győri és szolnoki székhelyű cégek 2006 és 2008 között az unióból nettó áron szerezték be az árut, de a belföldi továbbértékesítéskor a vevőktől már az ÁFÁ-val megnövelt árat kérték el. Az adómegfizetés elkerülése érdekében hamis tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be, amelyek mögött nem létező belföldi beszerzéseket tüntettek fel.

A nyomozás adatai szerint a cégek ezzel 770 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek; ennek megtérülése érdekében a pénzügyőrök egy nagy értékű ingatlant, autót és készpénzt foglaltak le. Az ügyben a VPOP két gyanúsítottat hallgatott ki különösen nagy mértékű adócsökkenést okozó adócsalás bűntette megalapozott gyanújával. Közülük egy embert a Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, míg a másik házi őrizetbe került.