Dömötör
-1 °C
14 °C

Gyűrűzik a német adócsalási botrány

2008.02.19. 11:13
Újabb razziákat tartottak Németországban adócsalás gyanúja miatt, miután a német hírszerzés 5 millió euróért adatokat vásárolt egy titkos informátortól. Éles vita alakult ki a hírszerzés módszerei miatt, a pénzügyminiszter és a kancellár korrektnek nevezték az eljárást, de parlamenti bizottság alakult az eset kivizsgálására.

A német hatóságok kedden újabb razziákat kezdtek adócsalással gyanúsítottak irodáiban, illetve magánlakásaiban. München, Ulm, Stuttgart, Hamburg és Frankfurt után a nyomozás már Berlinre is kiterjedt.

A szövetségi hírszerzés (BND) egy titkos liechtensteini informátortól 5 millió euróért banki adatokat vásárolt meg, melyek alapján Németországban több száz ember ellen merült fel adócsalás gyanúja. A bochumi ügyészség feltételezése szerint a gyanúsítottak az elmúlt években több milliárd eurót menekítettek Liechtensteinbe, szándékosan elkerülve az adófizetést.

Mindezzel párhuzamosan erősödött a vita Németországban a szövetségi hírszerzés szerepéről. A média jelentős része erkölcstelennek és megengedhetetlennek nevezte, hogy a BND a kancellári hivatal, illetve a pénzügyminisztérium tudtával egy közönséges bűnözőtől vásárolt adatokat, a bírálatokhoz tekintélyes jogi szakértők is csatlakoztak.

Ezzel szemben Peer Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszter keddi nyilatkozatában teljes mértékben korrektnek nevezte a hírszerzés eljárását, azaz az informátor által felkínált adatok - illetve egy neveket tartalmazó DVD - megvásárlását, és ezek továbbítását az illetékes nyomozó hatóságoknak. Steinbrück szerint az emberek felháborodása óriási lett volna, ha nem így jártak volna el.

A pénzügyi hatóságok hivatali segítséget kértek a BND-től, jelentette ki, utalva arra, hogy a kormányzat a gyanú beigazolódása esetén több százmillió eurós adóbevétellel számol.

Védelmébe vette a hírszerzést Angela Merkel konzervatív kancellár is, egyben higgadtságra szólított fel. Közölte, hogy a BND szerepét egy illetékes parlamenti bizottság vizsgálja majd meg.

Az elmúlt héten kirobbant botrány első áldozata Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) azóta lemondani kényszerült elnöke volt. Zumwinkelt csak azért nem tartóztatták le, mert 4 millió eurós óvadékot helyezett letétbe. A német posta igazgatótanácsa közben kinevezte Zumwinkel utódát, az eddigi második embernek számító, 46 éves Frank Appel személyében.

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet kedden azzal vádolta Liechtensteint, hogy hiányos törvényeivel közvetett támogatást nyújt az adócsalásokhoz.