Klaudia
-4 °C
2 °C

Adózz a halad után!

2001.11.19. 09:49
Gyaloglási adó, medveadó, kútvízadó, ásványvízadó, házikedvencadó - ilyen jogcímeken kellene Románia egyes településeinek pénzt fizetni a helyi hatóságoknak. A törvénytelen adókat a román ombudsman idei jelentése foglalja össze.

Január-november hónapokra szóló idei jelentésében a román ombudsman, Ioan Muraru tételesen sorolja fel azokat a törvénytelen és nevetséges adókat, melyeket különböző helyi hatóságok gondoltak ki költségvetési bevételeik gyarapítására. A jelentésben az is áll, hogy a fura adók mellett a helyi önkormányzatok számos esetben megtagadják az adókedvezményeket az arra jogosultaktól. A nevetséges adók listáját az ombudsmani jelentésre hivatkozva a Jurnalul National bulvárlap ismertette.

Házassági és gyaloglási adó

Az első megemlített törvénysértő a főváros, Bukarest második kerületének polgármesteri hivatala: a munkaszüneti napon házasodni jelentkezőktől 1000 forintnak megfelelő illegális illetéket várnak el. Noha az adó törvénytelen voltát már jelezték a polgármesteri hivatalnak, ők fülük botját sem mozgatják, továbbra is beszedik azt.

Brassóban három évvel ezelőtt az egyik helyi tanácsos javaslatára a gyaloglási adót kívánták bevezetni. Az évente egy alkalommal fizetendő adó 350-500 forint lett volna. Ugyancsak törvénytelennek találtatott az üdülési adó: Szeben városa 1998 óta bevezette azt, hogy aki 48 óránál többet kívánna tölteni a megyében található, az ország legmagasabb pontján lévő üdülőben, Paltinison, annak napi 100 forintot kell pluszba fizetni. Az adó alól kivételt képeznek a 18 év alattiak, a diákok és nyugdíjasok.

Tanítóválasztási felár és medveadó

Az Onesti városában található 8-as számú általános iskola vezetősége úgy döntött, hogy aki maga választaná meg elsős gyermeke tanítóját, annak bizony fizetni kell, nem többet és nem kevesebbet, mint 1500 forintnak megfelelő lejt. Az önkéntes adót nem vállalók gyermekei pedig a megmaradt helyekre oszthatók el.

A téli ünnepek környékén Bukovinában a kántálók medvékkel és medvetáncoltatókkal járnak házról házra. A Suceava megyei Falticeni helyi tanácsa azt találta ki, hogy a kántálást csak akkor végezhetik, ha a helyi kultúrotthonba jelentkeznek: 20 forint adó fizetése fejében kántálási engedélyt válthatnak ki e népi szokás folytatására.

Kútvíz- és ásványvízadó

A prahovai Dumbravesti község kútvízadóval terheli polgárait. A lakosoknak nemcsak a saját fogyasztású vizet, de állataik szomját oltandó nedűt is meg kell fizetni. A hír arról nem szól, hogy ez mennyi lenne, de az elöljárók a törvényben meghatározták, hogy milyen állat mennyit fogyaszt - egy tehén három köbméter víz/hónap, egy tyúk pedig egy köbméter víz/hónap.

Az ásványvízforrással rendelkező Harau helyi tanácsa - miután az ásványvízforrásra törvénytelen lenne adó kivetni - a forrás felé vezető egyetlen útra szed illetéket: szekerek és autók 250 forintot, utánfutós autók, traktorok és kamionok sofőrei 500 forintot kell fizessenek.

Adó házikedvencekre

Rettenetesen rosszul járnak a Petrozsényban élők, miután 2002 elejétől a helyi tanácsosok a házban tartott kedvenc állat után szednének adót. A már megszavazott rendeletnek azonban vannak buktatói is: ugyanis nem tesz különbséget a házikedvencek között, így egy halért és egy kutyáért is 5000 forintnak megfelelő lejt kellene fizetni. Így például a húsz hallal rendelkező tulajdonos csekély 100 ezer forintot kellene, hogy fizessen a helyi önkormányzatnak.