Szilárda
-4 °C
3 °C

Kétmilliárd forintnyi áfát csaltak

2007.05.21. 15:24
Külföldröl behozott számítógép-alkatrészek, műszaki cikkek után kétmilliárd forintnyi áfa befizetésétől tekintett el az a bűnszervezet, amit május közepén számolt fel a VPOP. Nagyszabású, összehangolt akció keretében csaptak le a banda tagjaira a vámnyomozók, 22 millió forint készpénzt, bankszámlákon 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut foglaltak eddig le.

Csaknem kétmilliárd forintos áfa-csalást derítettek fel egy bűnszervezetet leleplező vámnyomozók, mondta el Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A bűnszervezet Németországból, és Hollandiából illetve a távol-keletről és az USA-ból származó számítástechnikai alkatrészeket, valamint műszaki cikkeket hozott be az Európai Unió területére.

Azt a látszatot keltették, mintha az általuk 2006-2007 évben 9,7 milliárd forint értékben forgalmazott termékeket belföldi eladótól vásárolták volna, így lényegében a bevételében meglévő 1,95 milliárd forint általános forgalmi adót (áfát) nem fizették meg. A bűncselekményben közreműködött tíz fiktív cég, amelyek számlát adtak a műszaki cikkekről, ám az áfát már nem fizették meg az áruk után.

A valutaváltó szökésben

2007. május 16-án kora délután titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen közel 160 vámnyomozó csapott le egy időben a bűnszervezet tagjaira. A bűnszervezet 12 tagját sikerült elfogni és előállítani. Eddig 22 millió forint készpénzt, bankszámlákon 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut foglaltak le. Ez az összeg várhatóan növekedni fog.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság öt gyanúsítottat előzetes letartóztatásba, két gyanúsítottat házi őrizetbe helyezett, míg öt fő esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A bűnszervezet feje ellen már 2004 előtt bűncselekmény gyanúja miatt nyomoztak, ám akkor elévülés miatt nem tudtak eljárást indítani.

A bűnszervezet egyik szökésben lévő tagja ellen elfogató parancsot adtak ki. Abdullah Mohamed 36 éves szír állampolgár, budapesti lakos biztosította a bűncselekmény-sorozat elkövetéséhez szükséges valutát és azt rendszeresen a banki átváltási ár alatt napi több tíz millió forint értékben váltotta.

Akár 16 évet is kaphatnak

Bencze József emlékeztetett arra, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 2006. szeptember 15. óta - amikor jelentősen kibővült a vámhatóság nyomozati jogköre, az adó- és pénzügyi bűncselekmények vonatkozásában - 8 kiemelt ügyben indított saját felderítés alapján büntetőeljárást. Ezen ügyek összes elkövetési értéke a jelen adatok alapján mintegy 17 milliárd forint. Az eljárások során biztosítási intézkedésként csaknem 1 milliárd forint értékben lefoglaltak le árut és zároltak bankszámlákatt. Ezen eljárásokban összesen 41 fő van előzetes letartóztatásban.

A bűnszervezetben elkövetett adócsalás minősítés büntetési értéke 2-8 év szabadságvesztés, ám az halmazati büntetésként elérheti akár a 16 évet is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!