Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Elátkozott vidék az Alagút környéke

2007.11.23. 19:32
Áfium mérgezi a Lánchíd budai oldalán lévő alagutat. A tetejéről fiatalok zuhannak a mélybe, autósok és rendőrök dulakodnak az aljában, már villamosok is összeszaladtak itt. A főváros Bermuda-háromszöge a térség.

Talán a Várhegy Szelleme még mindig nem bocsátotta meg, hogy 150 éve kifúrták az alagutat a Lánchíd budai oldalán. Lehet, hogy valami kimondhatatlan ősi bűn átkozta meg a környéket. Bizonyosnak látszik, hogy valami ott van a levegőben.

Zoltánokat ha igazoltatnak

"A Tunnel mesésfényű leend" - Jókai Mór 1847

Már Széchenyi István is szorgalmazta, hogy épüljön alagút a Lánchíd budai oldalán. Ürményi József 1851-ben alakította meg az alagút-társaságot, két év múlva Clark Ádám angol mérnök vezetésével hozzá is láttak az építkezéshez. Két oldalról egyszerű kezdtek a munkások fúrni, 1857-ben lettek készen Addig csak a Várhegy megkerülésével lehetett Krisztinavárosból a Lánchídhoz jutni. 1918-ig vámot kellett fizetniük az áthaladóknak.

Péntek hajnalban két válogatott vízilabdázót akartak igazoltatni rendőrök az Alagútnál. A volánnál Kósz Zoltán, a válogatott volt kapusa ült. Köpködés, kergetőzés, földre tiprás és rendőrségi jármű megrongálása lett a szondáztatásból. Idén július elején kísértetiesen hasonló eset történt szinte ugyanott, az Alagút utcában. Lengyel Zoltán parlamenti képviselő akkor egy szál fürdőnadrágban utazott, és nem voltak papírjai. A rendőrök kirángatták autójából, dulakodtak és bevitték.

Lengyel Zoltán

Nemcsak a helyszín és az események, de a szereplők is hasonlók: mindkét esetben Zoltán keresztnevű vezette az autót. A Lengyel-féle balhé július 9-én, a mostani november 23-án történt, 2007-ben. Ha a dátumok utolsó két számjegyeit összeadjuk (07+07+09 illetve 07+11+23) akkor a 23-at illetve a 41-et kapjuk. Két prímszámot tehát, ami fekete mágiára utal. Félő, hogy január 2-án ismét rendőrök verekszenek meg hajnalban egy Zoltán nevű autóssal vagy utasával az Alagút utcában, hiszen a dátumok összértéke aznap 11 lesz.

Fiatal lelkeket zabál a hely szelleme

Az Alagút kipárolgásának legszörnyűbb következménye mégsem a rendőr-autós háború. Az utóbbi időben többször is fiatal áldozatokat követelt a környék. Idén július 14-én (igen, 07 07 14, a mágikus dupla 7-es napján) egy 20 éves fiú az Alagút tetejéről a Clark Ádám térre zuhant, és szörnyethalt. '05 01. 11-én (két prímszám és az egyes) egy 23 éves (itt a negyedik) férfi zuhant le ugyanott. A mentőben hiába próbálták újraéleszteni.

Megvadult nagy járművek

2004 május 21-én egy kétéltű páncélos harckocsi több parkoló autót is megrongált a Clark Ádám téren. A katonai monstrum a Várba igyekezett honvédségi bemutatóra, útját az Alagút előtt letört visszapillantó tükrök sora mutatta.

Négy éve egy októberi délelőttön három villamos ütközött össze az Alagút előtti villamos-aluljáróban. Három 19-es (!) szaladt egymásba akkor. Az első műszaki hiba miatt vesztegelt, az utolsó pedig rálökte a középsőt az elromlott szerelvényre. Egy idős hölgy megsérült, a kár kétmillió forint volt.

Rablók és csont

2006 szeptember 11-én (nocsak, megint egy prím!) elraboltak egy pénzszállító autót az Alagút utcából. A sofőrt megkötözték és megverték. Három nappal korábban ismeretlenek műcsontot tettek a Lánchíd egyik oroszlánjának szájába, a budai hídfőnél. A műcsont 40 centi hosszú volt.

Szedáltsággal vegyes csodálattal

Egy kollégánk pedig ezt tapasztalta egy átlagosnak tűnő estén az Alagút utcában: "Egyik késő este az akkor még nyitva lévő Az Utca Legjobb Kocsmájában iszogattunk, amikor különös vendégek érkeztek a szocreál csehóba. Mint kiderült, benyugtatózott ápoltak voltak, egy idősebb férfi és egy fiatalabb nő, akik a Lipótról szöktek meg, és az éjszakát ott szerették volna eltölteni. Míg a fiatal lány bóbiskolt, a férfi fröccsözgetés közben elmesélte, minden rendben lesz, holnap mennek Demszkyhez, aki ad nekik egy lakást. A lány időnként fölnézett, és szedáltsággal vegyes csodálattal nézett a férfira. Sosem láttuk őket viszont."