Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Potencianövelő szert készítenek az agancsokból

2002.02.22. 08:30
Sok fiatal szarvasbika kénytelen idejekorán megválni zsenge agancsától. A gyűjtésére szakosodott kereskedők erősebb bikákkal "szedetik le" a fiatalabb állatokról koronájukat, melyből később potencianövelő szert készítenek. A tevékenység illegális, de egyelőre nem sikerült leleplezni a gyűjtőket.
Magyarországon egyre fiatalodik a szarvas-populáció, ezért fokozott gondot jelent, hogy külkereskedelmi vállalatok legálisan gyűjtetik a szarvasagancsokat, melyet porítva a távol-keleti piacon értékesítenek. A szarvasbikák agancsaiból potencianövelő szert készítenek - értesült az X-Press hírügynökség.

Gondos Gyula, a vadászkamara titkára az Indexnek elmondta, hogy a szervezett agancsgyűjtés nagy károkat okoz a használt módszerek miatt. A különböző vadásztársaságok nem tudnak versenyezni az illegális gyűjtőkkel, ugyanis ők húsz-harminc keresőkutyával derítik fel a baranyai erdőkben a szarvasbikák által elhullajtott agancsokat.

A gyűjtőket az sem tartja vissza, hogy az illegális tevékenység miatt jelenleg is vizsgálódik a vám és -pénzügyőrség, az APEH, illetve a bíróság már tárgyalt "agancsos-ügyet".

Egy gyűjtési módszer

A gyűjtők napi 1-2 kiló agancsot találhatnak. Gyakori módszer, hogy a kifejlett bikákat rázavarják egy fiatalabb állatra. A dulakodás közben a fiatal szarvas gyakran elveszíti agancsát. A legnagyobb gondot és kárt az okozza, hogy a gyűjtők egész nap dolgoznak, és így folyamatosan zavarják az állományt.

Gondos Gyula elmondta azt is, hogy a porított agancsnak igazából nincs hatása, és fogyasztója legfeljebb attól lehet potensebb, hogy hisz a szer hatásában. A megszerzett zsákmányt körülbelül háromezer forint kilónkénti áron értékesítik, majd a keleti "mesterek" különböző titokzatos anyagokkal vegyítve potencianövelő készítményként árulják.

A keletiek kedvelik a port

A gímszarvas agancsának fejlődése a leggyorsabb és leghatékonyabb csontfejlődés az élővilágban, de - úgy tűnik - ez sem fedezi a potenciájuk helyreállításáért harcoló emberek agancséhségét. A távol-keletiek ugyanis hírhedt "potencianövelő" fogyasztók. Ebbéli szokásuk miatt az egyik legritkább nagytestű állat, az orrszarvú a kihalás szélére került. A kínaiak potencianövelő gyógyszert gyártanak tülkéből, míg a jemeniek a gazdagságot jelképező fegyvertokot készítenek belőle.

Az orrszarvú esetében is végeztek vizsgálatokat a tülök "gyógyhatását" illetően. A modern orvostudomány szerint semmi fiziológiai hatása sincs.

Próbálták legálissá tenni

- Magyarországon már történt kísérlet arra, hogy az agancs-kereskedelmet legálisan, vadászok bevonásával végezzék - mondta Gondos Gyula. - A kaposvári egyetem szarvasfarmján próbálkoztak ezzel, de az illegális kereskedelem ettől nem szűnt meg.