Piroska
3 °C
3 °C

Potencianövelő szert készítenek az agancsokból

2002.02.22. 08:30
Sok fiatal szarvasbika kénytelen idejekorán megválni zsenge agancsától. A gyűjtésére szakosodott kereskedők erősebb bikákkal "szedetik le" a fiatalabb állatokról koronájukat, melyből később potencianövelő szert készítenek. A tevékenység illegális, de egyelőre nem sikerült leleplezni a gyűjtőket.
Magyarországon egyre fiatalodik a szarvas-populáció, ezért fokozott gondot jelent, hogy külkereskedelmi vállalatok legálisan gyűjtetik a szarvasagancsokat, melyet porítva a távol-keleti piacon értékesítenek. A szarvasbikák agancsaiból potencianövelő szert készítenek - értesült az X-Press hírügynökség.

Gondos Gyula, a vadászkamara titkára az Indexnek elmondta, hogy a szervezett agancsgyűjtés nagy károkat okoz a használt módszerek miatt. A különböző vadásztársaságok nem tudnak versenyezni az illegális gyűjtőkkel, ugyanis ők húsz-harminc keresőkutyával derítik fel a baranyai erdőkben a szarvasbikák által elhullajtott agancsokat.

A gyűjtőket az sem tartja vissza, hogy az illegális tevékenység miatt jelenleg is vizsgálódik a vám és -pénzügyőrség, az APEH, illetve a bíróság már tárgyalt "agancsos-ügyet".

Egy gyűjtési módszer

A gyűjtők napi 1-2 kiló agancsot találhatnak. Gyakori módszer, hogy a kifejlett bikákat rázavarják egy fiatalabb állatra. A dulakodás közben a fiatal szarvas gyakran elveszíti agancsát. A legnagyobb gondot és kárt az okozza, hogy a gyűjtők egész nap dolgoznak, és így folyamatosan zavarják az állományt.

Gondos Gyula elmondta azt is, hogy a porított agancsnak igazából nincs hatása, és fogyasztója legfeljebb attól lehet potensebb, hogy hisz a szer hatásában. A megszerzett zsákmányt körülbelül háromezer forint kilónkénti áron értékesítik, majd a keleti "mesterek" különböző titokzatos anyagokkal vegyítve potencianövelő készítményként árulják.

A keletiek kedvelik a port

A gímszarvas agancsának fejlődése a leggyorsabb és leghatékonyabb csontfejlődés az élővilágban, de - úgy tűnik - ez sem fedezi a potenciájuk helyreállításáért harcoló emberek agancséhségét. A távol-keletiek ugyanis hírhedt "potencianövelő" fogyasztók. Ebbéli szokásuk miatt az egyik legritkább nagytestű állat, az orrszarvú a kihalás szélére került. A kínaiak potencianövelő gyógyszert gyártanak tülkéből, míg a jemeniek a gazdagságot jelképező fegyvertokot készítenek belőle.

Az orrszarvú esetében is végeztek vizsgálatokat a tülök "gyógyhatását" illetően. A modern orvostudomány szerint semmi fiziológiai hatása sincs.

Próbálták legálissá tenni

- Magyarországon már történt kísérlet arra, hogy az agancs-kereskedelmet legálisan, vadászok bevonásával végezzék - mondta Gondos Gyula. - A kaposvári egyetem szarvasfarmján próbálkoztak ezzel, de az illegális kereskedelem ettől nem szűnt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!