Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Agca: A Vatikánból is segítették a pápa elleni merényletet

2005.03.31. 10:36
"Papok és bíborosok" is részesei voltak a II. János Pál ellen 1981-ben elkövetett merényletnek, állítja Ali Agca, a pápa merénylője, aki Isztanbulban tölti életfogytiglani börtönbüntetését. Agca ugyanakkor azt is elmondta a La Repubblicának, hogy senki nem állt mögötte, senki nem tudott a tervéről.

"A Vatikánon belül is voltak bűntársaim - papok és bíborosok" - állítja a pápa elleni 1981-es merényletet elkövető Ali Agca nyilatkozatában. A La Repubblica című olasz napilapban szerdán megjelent cikk szerint "papok és bíborosok segítsége nélkül sohasem követhette volna el tettét, a Vatikán felelős a pápa elleni merényletért, az ördög e falak mögött lakozik".

A Szürke farkasok nevű török terrorszervezethez tartozó Mehmet Ali Agca, aki 2000-től török börtönben, Isztambulban tölti a rá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést, könyvet ír tettéről. Már százötven oldalon túl van, és várhatóan két hónapon belül elkészül művével, amelyben "mindent fel kíván tárni".

Isteni jel vagy vatikáni bűntársak?

Az olasz lapnak ismét elmondta, hogy "isteni jelre" lőtt a pápára, és a merénylet napján, 1981. május 13-án "senki sem állt mögötte, senki sem tudott tervéről". A logikai ellentmondásra, amely ez utóbbi kijelentés és "a vatikáni bűntársakra" vonatkozó állítása között feszül, Agca nem adott magyarázatot.

Hamarosan meglátogatja Agcát isztambuli börtönében az olasz parlament úgynevezett Mitrohin-bizottságának (az egykori kelet-európai titkosszolgálatok olaszországi ténykedését vizsgáló testület) elnöke is. Paolo Guzzanti hamarosan Isztambulba, majd Szófiába utazik, hogy a pápa elleni merénylettel kapcsolatos Stasi-aktákat tanulmányozza, amelyeket 2002 nyarán adott át Bulgáriának a német kormány.

Agca nősül

A hírek szerint a pápa merénylője hamarosan feleségül vesz egy szélsőjobboldali török újságírónőt, akinek fotóját egy radikális jobbos újságban lapozgatva pillantotta meg. A török kormány különleges engedélye kell, hogy a harmincéves Rabia Özden Kazan és a 47 éves Ali Agca a börtönben egybekelhessen.