Alfréd
-2 °C
2 °C

Csoportos ételmérgezés Aggteleken

2001.07.05. 15:28
Több étteremben is vizsgálódik a Borsod megyei ÁNTSZ, mert szerdán csoportos ételmérgezés történt Aggteleken. Az áldozatok a közeli Mogyoróskán nyaraló törökszentmiklósi általános iskolai csoport tagjai voltak. Szerda éjjel hét gyermeket és egy felnőttet kórházba szállítottak, csütörtökön pedig további hét diák került a miskolci városi klinika fertőző osztályára. A kórház tájékoztatása szerint két nap múlva hazaengedik őket
Vélhetően a brassói aprópecsenyétől, és az utána tálalt gesztenyepürétől lett rosszul a törökszentmiklósi kirándulócsoport Aggteleken szerda délután. Jelenleg tizennégy gyereket és egy felnőttek tartanak megfigyelés alatt a miskolci városi kórházban. Karászi Julianna, a fertőző osztály főorvosa az Indexnek elmondta, hogy a gyerekeket hányás-hasmenés tünetekkel vitték be a kórházba, ahol a kezelés megkezdése óta folyamatosan javul az állapotuk. Karászi nem tudta megmondani, hogy mi okozhatta a fertőzést, de kijelentette: nem feltétlenül kell ételmérgezésre gondolnunk. A főorvosnő véleménye szerint a gyerekeket egy-két nap múlva hazaengedik, ha tovább javul az állapotuk.

Több éttermet vizsgálnak

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakemberei tisztának találták és nem kifogásoltak semmit azon az aggteleki konyhán, ahol a törökszentmiklósi iskoláscsoport diákjai ebédeltek - tudta meg az Index. Úgy tudjuk a "gyanúsított" étteremen kívül a tisztiorvosok sorra veszik azokat a helyeket is, ahol a negyvenhét fős csoport az utóbbi két napban étkezett. Az ügyben az encsi és az edelényi ÁNTSZ mellett a megyei tisztiorvosi szolgálat is vizsgálódik, de eredményeikről csütörtök kora délután még nem tudtak beszámolni. Annyi biztos, hogy az eredményeket eddig a kórház orvosai sem kapták meg.