Ágnes
-1 °C
2 °C

Mától nem gyógyíthat a vérfertőző gyermekorvos

2006.10.20. 16:40
Egyelőre nem dolgozhat tovább az a tatabányai főorvos, akinek vérfertőzési ügye a napokban robbant ki. A kórház fegyelmi eljárást indított a saját lányával szexuális kapcsolatot fenntartó férfi ellen.

A tatabányai Szent Borbála Kórház főigazgatója felfüggesztette osztályvezető főorvosi állásából T. Ágostont, a vérfertőzés miatt első fokon két és fél év börtönre ítélt gyermekorvost.

Nagyberivói-Boér Áron péntek délután egy közleményt adott ki a kórház lépéséről, a főigazgató úgy fogalmaz, hogy "dr. T. Á. osztályvezető főorvosi megbízását 2006. október 20. napjával visszavontam".

T. Ágostont ellen "közalkamzotti jogviszonyából eredő lényeges kötelezettsége megszegése miatt" fegyelmi eljárást rendelt el a kórház vezetője, ugyancsak pénteki hatállyal. A főigazgató a fegyelmi eljárást a jogerős ítélet meghozataláig fel is függesztette.

Az indoklás szerint tehát azt a jogi megoldást választotta a kórház, hogy azért indítanak fegyelmit az orvos ellen, mert az elmulasztott bejelentést tenni a menedzsmentnek az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásról.

A kórházigazgató egészen a botrány kipattanásáig - azaz szerdáig - nem tudott a főorvos elleni bírósági ügyről, azóta folyamatosan egyeztetett munkaügyi jogászokkal a főorvos sorsáról, ennek az egyeztetésnek eredménye a mai döntés. A fegyelmi eljárás célja nyilvánvalóan az orvos eltávolítása a megtépázott hírnevű egészségügyi intézményből.

A főigazgatói határozat tehát a kórház presztizsének mélyrepülését kívánja megállítani, a kérdés persze az, hogy mi történik, ha esetleg másodfokon felmentő ítélet születik a rossz hírbe keveredett orvos büntetőperében.

A főorvos mindenestre a fegyelmi eljárás befejeztéig nem gyakorolhatja szakmáját, a kórház gyermekosztályát nem vezetheti, derül ki a közleményből. Az Index megpróbálta utolérni T. Ágostont, ő azonban nem kíván az üggyel kapcsolatban semmit mondani, annyit ígért, hogy ha majd lesz mondanivalója, akkor ügyvédje útján közli majd.