Ágnes
-1 °C
2 °C

Részlegesen feloldották az esztergomi víztilalmat

2004.08.10. 17:23
A vízfogyasztási tilalom részleges feloldásáról döntött kedden az esztergomi területi védelmi bizottság. Az ÁNTSZ már hétfőn fogyaszthatónak ítélte az esztergomi ivóvizet. A tilalmat öt nap múlva oldhatják fel teljes egészében.
Részlegesen feloldotta Esztergomban a vezetékes ivóvíz-fogyasztási tilalmát a területi védelmi bizottság kedden. A testület úgy döntött, hogy a 14 év alatti gyermekeknek és a kismamáknak továbbra is tilos ivóvizet fogyasztani. A határozatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint egy független laboratórium vizsgálatai alapján hozták meg. A tilalom teljes feloldása leghamarabb öt nap múlva várható.

Hétfőn már veszélytelennek tűnt

Az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság múlt hét csütörtökön rendelte el, hogy tilos vizet inni a városban és környékén, mivel július 30-án, pénteken a dorogi hulladékégetőből több mint 100 köbméter szennyezőanyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába az ivóvízellátást biztosító parti kutak közelében.

A vízfogyasztási tilalom feloldását az ÁNTSZ már hétfőn javasolta. A tisztiorvosi szolgálat nem talált összefüggést a hétvégén bejelentett hányásos, hasmenéses megbetegedések és a Kis-Dunába került szennyeződés között.

Keresik az okokat

Az esztergomi Kis-Duna-ágba július 31-én került - mint később kiderült - gyógyszertári hulladék. A szennyezésről bejelentést tevő Onyx Kft. először fáradtolaj-szennyezésről számolt be. A hatóságok szerint egyelőre nem tisztázott, hogy követett-e el mulasztást a cég, mivel nem köteles minden feldolgozásra kerülő vegyi anyagról tételes nyilvántartást vezetni.

A cég arról sem tudott pontosan beszámolni, hogyan juthatott mintegy kilencven tonna hulladék a folyóba feldolgozótelepükről.