Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Akadémiai díjat vesz át hétfőn a felfüggesztett debreceni professzor

2005.05.01. 22:32
A belső vizsgálat lezárulta után most a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz a debreceni orvostudományi egyetemen történt szervcsempészés és éjszakai boncolás ügyében. A belső vizsgálat nem állapított meg más szabálytalanságot, csak azt, hogy a boncmester néhány éjszaka beengedte a diákokat. A korábban felfüggesztett anatómia professzor hétfőn Akadémiai díjat vesz át, és visszahelyezik állásába.

A rendőrség folytatja a vizsgálatot a debreceni anatómiai intézetben történt engedély nélküli hallgatói boncolással, illetve a szervek kicsempészésével kapcsolatban, közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség a DEOEC feljelentése kapcsán kezdett el nyomozni az ügyben. Részleteket a folyamatban lévő ügyről Vezendi Jánosné nem közölt.

A rendőrség is a hírekből tudta meg, hogy a norvég TV2, majd az egyik hazai tévécsatorna olyan rejtett kamerás felvételeket mutatott be, amelyek - állításuk szerint - a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) anatómiai intézetének bonctermében készültek éjszakai, engedély nélküli hallgatói boncoláson.

Az egyetem nem talált szabálytalanságot

A debreceni orvosi centrum anatómiai intézetében a preparátumok kezelése jogszerűen, az etikai szabályoknak megfelelően történik, állapította meg a vasárnap befejeződött vizsgálat, amelyről este az MTV A szólás szabadsága című műsorában beszélt Parragh György, a debreceni orvoskar dékánja.

A vizsgálat idejére felfüggesztették az intézet igazgatóját és boncmesterét. Az igazgatót, Antal Miklóst hétfőn visszahelyezik állásába, a boncmester elleni fegyelmi vizsgálatot pedig az ügyben időközben megindult rendőrségi nyomozás lezárásáig szüneteltetik. A dékán a műsorban elmondta, az anatómiai intézet igazgatója két éve szigorító szabályt is bevezetett, miszerint a hallgatók addig nem hagyhatják el a bonctermet, amíg minden preparátum a helyére nem kerül. Amíg ez nem történik meg, ki sem nyitható a boncterem központilag vezérelhető ajtaja.

Ugyanakkor a vizsgálat azt is kiderítette, hogy a boncmester éjszaka több alkalommal beengedte a hallgatókat a preparátumok tanulmányozására. Ezt két alkalommal észlelte Antal Miklós professzor, az intézet igazgatója, aki előbb szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette a boncmestert, kilátásba helyezve, hogy harmadik alkalommal fegyelmi eljárást kezdeményez ellene.

Parragh beszámolt arról, hogy két évre visszamenőleg ellenőrizték a leltárokat, a héten is elrendeltek egyet, és megállapították, hogy az intézetből semmilyen preparátum nem tűnt el, nem hiányzik.

Akadémiai díjat vesz át hétfőn a felfüggesztett professzor

Antal Miklós professzor - aki hétfőn Akadémiai díjat vesz át a Magyar Tudományos Akadémián - a műsorban kifogásolta, hogy "harmincéves tisztességes, becsületes" munkája után nem érdemelte ki az ártatlanság vélelmét, és hogy a DEOEC vezetése a megkérdezése nélkül, megszégyenítve őt felfüggesztette az állásából.

A műsorban megszólaló norvég egészségügyi miniszterhelyettes megígérte, hogy alaposan megvizsgálják az érintett norvég hallgatók szerepét az ügyben, de cáfolta, hogy a Debrecenben tanuló orvostanhallgatók ösztöndíjának megvonására készülne a kormánya.

Hullarabló kategória

Rácz Jenő eégszségügyi miniszter a Tv2-nek korábban azt mondta, "a hullarabló kategóriába sorolódtak" azok a diákok, akik a debreceni egyetemen részt vettek a szervek kicsempészésében. A miniszter szerint félő, hogy akik részt vettek a szervek kicsempészésében, az egyetem elvégzése után, orvosként ugyanilyen tárgynak fogják a betegeket is látni.

Rácz vasárnap a Szólás szabadságában azt mondta, szerinte azt is vizsgálni kell, mennyire volt megrendezett a norvég televízióban bemutatott film, és milyen céllal forgatták azt.