Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Agyhártyagyulladás a szombathelyi laktanyában

2003.01.20. 22:58
Agyhártyagyulladásos megbetegedéssel fekszik kórházban hétfő reggel óta egy sorkatona, aki múlt kedden vonult be a Magyar Honvédség szombathelyi kiképzőközpontjába. A távirati iroda információi szerint a megbetegedett sorkatona a Tolna megyei Bölcskéről vonult be.
Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalembernek bakteriális agyhártyagyulladása van, amit a kórokozó egyik ritka válfaja okozott. Hangsúlyozta, hogy ez nem az A, B, illetve C változat, amely 1999-ben több laktanyában, illetve a civil lakosság körében is megbetegedéseket okozott.

Az A és a C változat ellen minden esetben beoltják a bevonuló katonákat, a B változat ellen azonban nem létezik védőoltás. A főigazgató kiemelte, hogy a most megbetegedett katona is megkapta az előbbiek elleni védőoltást, ám az nem véd a szóban forgó variáns ellen, mondta Matyuc Péter.

Elmondása szerint a fiatalember, jóllehet csak múlt kedden vonult be a kiképzőközpontba, már pénteken délelőtt hazamehetett a hétvégére. Amikor pedig vasárnap este visszatért a laktanyába, fejfájásra, lázra, gyengeségre panaszkodott és jelentkezett a segélyhelyen.

Mivel a kiskatona hétfő reggelre sem lett jobban, bekísérték a szombathelyi kórházba, ahol kiderült, hogy bakteriális agyhártyagyulladása van. A megbetegedett fiatalember az MTI információja szerint a Tolna megyei Bölcskéről vonult be. A katonát jelenleg a Vas megyei Markusovszky Kórházban kezelik, állapota orvosai szerint kielégítő.

Szólt arról is, hogy az ÁNTSZ, az Országos Epidemiológiai Központ, illetve a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata megkezdte a laktanya állományának antibiotikumos kezelését. Az antibiotikumot elsőként azok kapták meg, akik vasárnap és hétfőn a laktanyában kapcsolatba kerültek a fiatalemberrel, de hétfőn a teljes állomány megkapja ezt a gyógyszert.

Matyuc Péter kiemelte: mivel a betegség elsősorban a zárt közösségeket, illetve a fiatalabbakat veszélyezteti, a sorkatonák megfigyelés miatt péntek estig nem hagyhatják el a laktanyát. Újabb megbetegedésre csak akkor lehet számítani, ha valaki nem veszi be a gyógyszert.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az ÁNTSZ Tolna megyében elkezdte keresni azokat, akikkel az elmúlt napok során találkozhatott a fiatalember. Az MTI információi szerint a megbetegedett sorkatona a Tolna megyei Bölcskéről vonult be a kiképzőközpontba.

Kétezer ember kap megelőző kezelést

A magyar Honvédség szombathelyi kiképzőközpontjában minden lehetséges megelőző óvintézkedést megtettek a további bakteriális eredetű agyhártyagyulladás fertőzések elkerülése érdekében, mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Török György őrnagy, a kiképzőközpont sajtóreferense.

Ismertetése szerint a sorállomány még hétfőn este megkapta, illetve folyamatosan megkapja a megelőzéshez szükséges antibiotikumot, a kiképzőközpont hivatásos állományát és polgári alkalmazottait pedig kedden délelőtt részesítik antibiotikumos kezelésben. A megelőző intézkedés mintegy kétezer embert érint, mondta Török György.

Mint hozzátette, a körletekben gyakori szellőztetéssel, a szokásosnál is gondosabb takarítással, és a katonák C-vitaminban gazdag étrendjével is védekeznek a kórokozók ellen. Török György hangsúlyozta: nincsenek karantén alatt, hiszen a hivatásos és polgári állomány tagjai most is elhagyhatják a kiképzőközpontot.

A sorállomány számára várhatóan péntekig tart az egészségügyi megfigyelés, és amennyiben nem észlelnek újabb megbetegedésre utaló tüneteket, a kiskatonák a hétvégére már hazautazhatnak. A sajtóreferens elmondta azt is, az utóbbi órákban sok telefont kaptak a katonák aggódó hozzátartozóitól, akiket igyekeznek tájékoztatni és megnyugtatni.