Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Terjed a vírusos agyhártyagyulladás Ukrajnában

2008.07.09. 17:24
Harmincan betegedtek meg vírusos agyhártyagyulladásban Kelet-Ukrajnában, egészségügyi karantént azonban még nem vezettek be, és a lakosságot sem figyelmeztették.

Csaknem harminc beteget kezelnek vírusos agyhártyagyulladás tüneteivel a Harkiv megyei Izjum város kórházában. Az egészségügyi intézményben a különböző korú agyhártyagyulladásos betegeket, köztük egy kilenc hónapos csecsemőt, szigorúan elkülönítették, a páciensek a külvilággal csak telefonon érintkezhetnek.

A helyi közegészségügyi hatóság tagadja, hogy a megbetegedések miatt egészségügyi karantént vezettek volna be, viszont elismeri a fertőzéses esetek magas számát, írta szerdán az Gazeta 24 című odesszai országos napilap internetes kiadása.

A cikk szerint a fertőzés forrását még nem sikerült megállapítani, a város közegészségügyi hatósága egyelőre halogatja a lakosság figyelmeztetését az agyhártyagyulladásos megbetegedések számának növekedéséről. Ugyanakkor az egyik harkivi kórház fertőző osztályán öt izjumi illetőségű beteg esetében már megállapították, hogy vírusos agyhártyagyulladásuk van, értesült a lap.

Az újság által megkérdezett helyi járványügyi szakemberek elmondták, hogy pontos következtetést csak azután tudnak levonni, ha a vizsgált betegeknél felállítják a végleges diagnózist. Az ötvenezer lakosú kisvárosban azonban nehéz bármit is titokban tartani, ezért várható, hogy az emberek a legkisebb fejfájás vagy hányinger esetén rohanni fognak az orvoshoz, emlékeztetett az odesszai lap.