Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Emberi jogi katasztrófa az AIDS-járvány

2004.11.24. 01:21
Amnesty International (AI) szerint egyenes az összefüggés a nők ellen elkövetett szexuális erőszakcselekmények és a körükben mind nagyobb mértékű HIV-fertőzöttség között. Ha a kormányok komolyan gondolják az AIDS elleni fellépést, akkor egy másik világjárvánnyal, a nők elleni erőszakkal is foglalkozniuk kell, áll az AI jelentésében.
Emberi jogi katasztrófának minősítette a globális HIV/AIDS-járványt szerdán Londonban kiadott jelentésében az Amnesty International, amely szerint a nők körében az ellenük elkövetett tömeges erőszak miatt most már sokkal gyorsabban terjed a kór, mint a férfiak között.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete egy nappal azután tette közzé saját jelentését, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) közölte: megközelítette a 40 milliót a HIV-vírussal fertőzöttek száma a világon.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja elé időzített jelentésben az Amnesty International azt írta: egyenes az összefüggés a nők ellen elkövetett szexuális erőszakcselekmények és a körükben mind nagyobb mértékű HIV-fertőzöttség között. Ha a kormányok komolyan gondolják az AIDS elleni fellépést, akkor egy másik világjárvánnyal, a nők elleni erőszakkal is foglalkozniuk kell, áll az AI jelentésében.

A szervezet által idézett szakértői tanulmányok szerint a fiatal lányok első szexuális tapasztalatai nagyon gyakran erőszakos jellegűek, és a világban átlagosan minden ötödik nő ellen elkövetnek vagy megkísérelnek nemi erőszakot.

Az olyan szokások, mint a női nemi szervek megcsonkítása, a fiatalkori házasság, illetve a megözvegyült nők "megöröklése" más férfirokonok által ugyancsak emelik a nők HIV-fertőződésének veszélyét, áll a jelentésben.

Az Amesty International szerint az olyan konfliktusövezetekben, mint Kongó vagy Szudán, háborús fegyverré vált a nők tízezrei ellen elkövetett nemi erőszak.

Az emberi jogi szervezet szerint további súlyos gond a nemi erőszak áldozatává esett, illetve HIV-fertőzött nők társadalmi megbélyegzettsége, ami elrettenti a nőket az orvosi segítségkéréstől.