Szilárda
0 °C
6 °C

Bocsánatot kért a Vöröskereszt a kanadai vérfertőzésért

2005.05.31. 17:29
Vádalkut kötött a kanadai Vöröskereszt a kormánnyal. A nyolcvanas években a vérellátást is intéző szervezet ellen nem indítanak büntetőeljárást, cserébe másfélmillió dollárt fizet.

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Vöröskereszt Kanada történelmének legsúlyosabb közegészségügyi katasztrófájában, jelentette a BBC. A vádalkuban tett nyilatkozatában a szervezet elismerte felelősségét, amiért a nyolcvanas években ezernél is több, vérátömlesztésre szoruló páciens kapott HIV-vírussal fertőzött vért.

Kanadában a Vöröskereszt felelt a vérellátásért. Az évtized elején még nem fordítottak gondot a vérellátmányok megfelelő vírusszűrésének, így több ezren kaptak HIV-vel, illetve hepatitis-C-vel fertőzött vért. A szintén gyógyíthatatlan májgyulladás húszezer pácienst fertőzött meg.

A Vöröskereszt mindezidáig tagadta felelősségét az ügyben. Mivel azonban több tucatnyi károsult indított kártérítési pert a szervezet ellen, a Vöröskereszt végül úgy döntött, vádalkut köt a hatóságokkal. A megállapodás értelmében ejtik a hanyagságból elkövetett veszélyeztetés vádját, a Vöröskereszt pedig ötezer kanadai dolláros (815 000 forintos) büntetést fizet, valamint másfélmillió dollárt (negyedmilliárd forintot) utal át orvosi kutatásokra, írja a BBC.

A Vöröskereszt elnöke, Pierre Duplessis emellett első alkalommal nyilvánosan bocsánatot kért az áldozatoktól.