Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Visszavonhatatlanul itt a tavasz

2005.03.13. 15:31
Napról napra melegedik az idő, a jövő hét közepén akár 15 fok is lehet. A napsütést csak a felhők zavarhatják, eső, szél nem lesz. A jövő hét végére ismét lehülés várható, de a tavasz vitathatatlanul megjött. Árvízvédelmi készültség egyelőre nincs.

A jövő hét közepére 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet, és a vasárnap az utolsó szeles nap, mondta az Indexnek Aigner Szilárd meteorológus. Kérdésünkre az időjós úgy fogalmazott, "mondhatjuk", hogy most már visszavonhatatlanul itt a tavasz, "de hullámzással jön el a nyár."

Bár szombaton némileg visszaesett a hőmérséklet, vasárnaptól újra felmelegedés várható, sok napsütéssel. Az enyhülést a délnyugatról áramló meleg levegőnek köszönhetjük.

Tizenöt fok

Bár éjszaka még fagyok várhatók, hétfőn napközben a Dél-Dunántúlon 11, az ország északkeleti részén 7 fok várható. A hőmérséklet napról napra emelkedik, míg a jövő hét közepére eléri a 15 fokot. Vasárnap éjjel a ködösebb területeken mínusz 7 fokig süllyed a hőmérséklet, nagy lesz tehát a napi hőingás.

Számottevő csapadék a közeljövőben nem várható, legfeljebb kisebb záporok, és a vasárnap volt az utolsó igazán szeles nap, tette hozzá Aigner Szilárd. A hosszú hétvégén kirándulóknak a meteorológus gumicsizmát javasolt a várható hóolvadás miatt.

Jövő hét végén lehülés

A jövő hét végén újabb visszaesés várható, Aigner szerint 5 fokkal esik majd vissza a hőmérséklet.

Aigner úgy fogalmazott, "van rá remény, hogy nem jön nagyobb árhullám a Dunán", a Tiszán azonban óhatatlanul áradást okoz majd a hirtelen felmelegedés.

Árvíz, belvíz

"Nincs árvízvédelmi készültség, de az általam képviselt hatóságok - többek közt a polgári védelem, a tűzoltóság és a mentők - megkezdték a felkészülési munkát" - mondta az Indexnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A vízügyi szakemberek eközben elkezték a gátak ellenőrzését, javítását, ahol kellett.

Az árhullám nagysága a vízgyűjtőterületek időjárásától függ; az tehát, hogy Magyarországon hirtelen felmelegedés kezdődik, nem feltétlenül jelenti, hogy árvíz lesz. Dobson Tibor kiemelte az Ukrajnában magyar pénzből kiépített előrejelző rendszer fontosságát, amelynek segítségével a magyarok "egy napot nyernek", hiszen hamarabb értesülnek a közelgő árhullámról.

A szakemberek főként az ország keleti részére koncentrálnak, mondta Dobson, mivel az Alföld területe nemcsak a folyók, hanem a belvízveszély miatt is nagyobb figyelmet érdemel. A szóvivő elmondta, számítanak a lakosság segítségére, hiszen a belvízveszély az árkok tisztántartásával és a köztük lévő átfolyások biztosításával nagy mértékben megelőzhető.