Géza
-12 °C
-4 °C

Nyolcvan gyerek kapott HIV-fertőzést Kazahsztánban

2006.11.20. 14:59
Elérte a nyolcvanat azoknak a gyermekeknek a száma, akik ellenőrizetlen donortól kapott vérátömlesztés és szennyezett tűk használata során lettek HIV-fertőzöttek Dél-Kazahsztánban - közölte egy gyermekvédelmi szervezet vezetője hétfőn.

Valószínűleg 2006 tavaszán fertőződött meg HIV-vírussal több tucat, többnyire öt év alatti gyermek és nyolc édesanya nem steril orvosi eszközökkel végzett vérátömlesztés vagy oltás során az ázsiai ország déli részén.

A gyermekek AIDS-fertőzése ellen küzdő jótékonysági szervezet (Save Children from AIDS) elnöke, Sagdat Masaurov televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy a legújabb, immár 80. HIV-fertőzött gyermeket a dél-kazah Türksztan városában diagnosztizálták. Masaurov ezen kívül hírt adott a nyolcadik fertőzött kisgyermek haláláról, ám a halál okát nem hozta egyértelmű összefüggésbe a vírussal.

A nyáron napvilágot látott, nagy port kavaró eset miatt már menesztették a kazah egészségügyi minisztert és a dél-kazahsztáni régió kormányzóját. A kazah egészségügyi hatóságok folytatják annak a több ezer gyermeknek és édesanyának a HIV-szűrését, akik a gondatlanság miatt megfertőződhettek a térségben. A fertőzés pontos eredetét és a felelősöket kutató vizsgálat még nem zárult le.