Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyalogsági aknára lépett egy turista Horvátországban

2005.07.21. 11:44
Aknára lépett és súlyosan megsérült egy holland férfi a dél-horvátországi Vis szigetén, miközben egy hegyen sétált. A szerkezetet valószínűleg a kilencvenes években kivonuló jugoszláv szövetségi hadsereg hagyta maga után.

Aknára lépett és súlyosan megsebesült egy holland turista a dél-horvátországi Vis szigeten, közölte csütörtökön a horvát rendőrség. A 27 éves férfit katonai helikopterrel szállították kórházba, ahol a bal lábát amputálták. A turista séta közben, a Hum hegyen lépett rá a gyalogsági aknára.

A szigetet nem a délszláv háborúk idején elaknásított területek között tartják számon, a robbanószerkezet valószínűleg mégis abból az időből maradt ott. A szigeten Jugoszlávia fennállása idején a szövetségi hadsereg tartott fenn bázist. A rendőrség szerint az aknát ők hagyhatták hátra, amikor az 1991-1995-ös szerb-horvát háború végén kivonultak onnan.

A horvát aknamentesítő szolgálat központja szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság területén még mindig mintegy hétszázezer gyalogsági akna található. Több mint száztíz civil és több aknaszedő vesztette életét a háborúból hátramaradt aknáktól és fel nem robbant lőszerektől.

Az adriai ország 2004-ben nyolcmillió turistát fogadott, azaz kétszer annyit, mint Horvátország lélekszáma.